Kuřecí špízy po řecku, souvlaki

Souvlaki jsou typické řecké oblíbené masové špízy. Potřebujeme k nim krásné letní počasí, dobré maso a koření a rozpálený gril.

Dále potřebujeme špejle, tedy přímo nejlépe kovové tyčinky určené k přípravě špízů. Je to jídlo, které se učí i budoucí kuchaři na školách, jak dokazuje popis od Jáchyma Pivničky ze střední školy obchodu a služeb ve Žďáře nad Sázavou. 

Ingredience
  • 4 kuřecí stehna
  • koření gyros
  • sůl
  • nebo vlastní marináda: 
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžička soli
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička vinného octa

Řecké souvlaki se může vyrobit z vepřového, drůbežího nebo dokonce jehněčího masa, ale Jáchym je dělal z kuřecích stehen. „Vzali jsme si kuřecí stehno, nakrájeli na nudličky a napíchali na ty špejle. Potom jsme na to dali koření gyros a nechali jsme to asi hodinu odležet, aby se to koření hezky vsáklo. Potom jsme to dali na gril, ale protože na grilu se nedostane na všechny části, tak jsme to nechali dopéct v konvektomatu na dvanáct, patnáct minut.“

To je velmi užitečná rada, pokud máme v letním horku strach z nedostatečně propečeného masa, po ogrilování ještě vložit na chvíli do trouby – pak máme jistotu, že kuře bude pořádně upečené a chutné. 

Koření vezmeme buď hotovou směs na gyros, tedy s chutí Řecka nebo si smícháme vlastní směs podle rad od Řeků: olivový olej s oreganem, solí, česnekem a kapkou vinného octa. Souvlaki se podávají s omáčkou nebo dipem, nejčastěji s řeckými tzatziki a pita chlebem. 

autor: dak

Související

  • Bramborové špízy

    Na oběd, večeři i na odpolední víkendové posezení s přáteli se vám bude hodit tip na bramborové špízy. Jejich největší předností je kombinace tří hlavních chutí a p...

  • Chalupářský špíz

    Léto, gril a chalupa, tak to se rýmuje, jak by se dalo zanotovat podle známé písničky od táboráku.