Bramborové špízy

Na oběd, večeři i na odpolední víkendové posezení s přáteli se vám bude hodit tip na bramborové špízy. Jejich největší předností je kombinace tří hlavních chutí a poměrně snadná příprava. Poradí nám Jana Exnarová z výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě, která moc ráda vaří z brambor.

Budeme potřebovat:

1kg brambor
250g slaniny nakrájených na plátky
2 – 3 větší cibule
sůl, pepř
koření

„Ty špízy jsou velice jednoduché, nakrájíte si brambory na plátky, ani je nemusíte loupat, stačí kartáček a očistíte, dále si k tomu nakrájíte anglickou slaninu, je lepší než salám, protože brambor potřebuje omastit. Pak si nakrájíte na kolečka cibuli. A pak na špíz nandáváte plátek brambor, plátek slaniny, plátek cibule a opakujete.“

Špízy se nakladou na plech a opečou v troubě. „Pustí takovou tu dobrou šťávičku a můžete je posolit, opepřit, přidat grilovací koření,“ doporučuje Jana Exnarová.

Dále má radu i pro ty, kdo nemají na napichování špízů tolik času: „Kdo si s tím nechce vyhrát, tak to prostě nakrájí na plech, ale zase to musíme střídat – plátek brambory, plátek slaniny a plátek cibule. Také to upečete, ale na talíři to vypadá zase jinak než špízy.“

Koření nechám na vás, ale nezapomínala bych na zeleninovou přílohu.

autor: dak