Chalupářský špíz

Léto, gril a chalupa, tak to se rýmuje, jak by se dalo zanotovat podle známé písničky od táboráku. Jestli i vy se radujete z možnosti rozpálit si vlastní gril a pustit se do vaření pod širou oblohou, možná se necháte inspirovat návodem pana Martina z Kněžic, který má nejraději na grilu vepřové.

vepřová krkovice
2 stroužky česneku
2 větší cibule
2 papriky
4 brambory
olej
grilovací koření

„Já si buď nařežu plátky masa - vepřovou krkovici na plátky, posypu ji grilovacím kořením a dám na ni olivový olej, nebo si rádi děláme špízy. Nakrájím maso na kousky, asi tak dva krát dva centimetry, mezi to se proloží cibule, paprika, klobásku a co dům dá. Taky se to dá potírat rozmíchaným grilovacích kořením.“

Špíz, to je přece geniální nápad. Spotřebujete, co dům dá, jak řekl pan Martin a velice si pochutnáte. Na chalupářský špíz kromě vepřového masa – z kýty nebo krkovice, budete potřebovat i 3 stroužky česneku, 2 pikantní klobásy, 2 cibule, 2 papriky a přidat můžete i 4 velké brambory.

Česnek propasírujte a smíchejte se solí a pepřem a smíchejte s nakrájeným masem a nechte několik hodin uležet a promíchat všechny chutě. Pak už stačí na špízové jehly navlékat kousky masa, cibule, papriky, klobásy a kolečka brambor. Grilujeme alespoň dvacet minut, aby se vepřové dobře propeklo.

autor: dak

Související

  • Špekáčky do trouby

    Nedovedu si představit léto bez špekáčků opečených nad ohněm, ostatně ani pozdní jaro nebo podzimní dny. Špekáček, když je poctivý, chutná skvěle kdykoli.

  • Pečená brambora s tvarohem a koprem

    Když se na trhu na začátku léta objeví nové brambory, těšíme se hlavně to, až si ty malé uvaříme na loupačku ve slupce, a ty velké upečeme v troubě.