Orientální lilkový dip
Lilky dozrávají v letních měsících, a proto je velmi často používáme v letní kuchyni do všelijakých zeleninových směsí, zapékáme je, restujeme či grilujeme.
V lilcích je totiž hodně vlákniny, vápníku, a dokonce i vitamínu C. Lilek se podobně jako cuketa dá využít na mnoho způsobů a my se dnes pustíme do dipu nebo chcete-li pomazánky. V zemích na blízkém východě, jako je Libanon nebo Sýrie, se mu říká mutabal a vlastně je chuťově částečně podobný nám dobře známému hummusu.
- 3 až 4 velké lilky
- 2 lžíce sezamové pasty
- 2 lžíce oleje
- šťáva z jednoho citronu
- 4 stroužky česneku
- sůl a pepř
- římský kmín
Budeme potřebovat asi 4 menší lilky, které nejprve propícháme vidličkou a v rozpálené troubě na 200 stupňů pečeme asi tři čtvrtě hodiny. Několikrát je během této doby otočíme. Pak je vyndáme a necháme vychladnout. Budeme potřebovat jen vnitřky, takže je vydlabeme a hodíme do mixéru.
Přidáme 2 lžíce sezamové pasty, prolisujeme 4 stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti. Do pomazánky patří ještě šťáva z jednoho citronu a 2 lžíce olivového oleje. Orientální chuti dosáhneme přidáním špetky římského kmínu. Všechno rozmixujeme.
Pomazánka se podává na talířku pokapaná olivovým olejem, tedy opět podobně jako hummus. Nejlépe chutná s arabským pita chlebem, ale může být jakékoliv čerstvé pečivo.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.