Lilkové závitky

Také si rádi v obchodě prohlížíte krásné velké fialové nebo žíhané lilky? Je to zelenina, kterou umějí výtečně zpracovat třeba v Řecku nebo v Itálii. 

Televizní moderátorka Alena Veliká dokáže každé jídlo popsat tak, že se vám sbíhají sliny, ovšem zároveň máte pocit, že to dovede každý a je to raz dva hotové.

Ingredience
  • 2 větší podlouhlé lilky
  • olivový olej
  • sůl
  • Náplň:
  • tvarohový sýr typu žervé
  • česnek
  • sůl, grilovací koření

Například má ráda lilkové závitky se sýrem a tvrdí, že se po nich jen zapráší. Přitom je to tak jednoduché!

„Lilek si rozkrájíme podélně na tenoučké plátky, nasolíme a necháme po obou stranách 15 minut vypotit. Zatímco se potí, připravíme si náplň, nějaký tvarohový sýr, česnek, sůl a grilovací koření podle chuti,“ doporučuje Alena Veliká.

Když se lilek opotí, plátky opláchneme, vysušíme a osmažíme z obou stran dozlatova na olivovém oleji.

Sýrovou náplň namažeme na osmažené plátky lilku, stočíme do ruliček a případně spíchneme párátkem, aby se nerozmotávaly. Tuhle dobrotu můžete mít do půlhodiny na stole a ani vám nestačí vychladnout, i když se prý dá jíst i studená.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.