Lilkové závitky
Také si rádi v obchodě prohlížíte krásné velké fialové nebo žíhané lilky? Je to zelenina, kterou umějí výtečně zpracovat třeba v Řecku nebo v Itálii.
Televizní moderátorka Alena Veliká dokáže každé jídlo popsat tak, že se vám sbíhají sliny, ovšem zároveň máte pocit, že to dovede každý a je to raz dva hotové.
- 2 větší podlouhlé lilky
- olivový olej
- sůl
- Náplň:
- tvarohový sýr typu žervé
- česnek
- sůl, grilovací koření
Například má ráda lilkové závitky se sýrem a tvrdí, že se po nich jen zapráší. Přitom je to tak jednoduché!
„Lilek si rozkrájíme podélně na tenoučké plátky, nasolíme a necháme po obou stranách 15 minut vypotit. Zatímco se potí, připravíme si náplň, nějaký tvarohový sýr, česnek, sůl a grilovací koření podle chuti,“ doporučuje Alena Veliká.
Když se lilek opotí, plátky opláchneme, vysušíme a osmažíme z obou stran dozlatova na olivovém oleji.
Sýrovou náplň namažeme na osmažené plátky lilku, stočíme do ruliček a případně spíchneme párátkem, aby se nerozmotávaly. Tuhle dobrotu můžete mít do půlhodiny na stole a ani vám nestačí vychladnout, i když se prý dá jíst i studená.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.