Pečené lilky s cizrnou a bylinkovou zálivkou
Když má někdo alergii nebo musí ze zdravotních důvodů dodržovat speciální dietu, myslí na jídlo a vaření prakticky neustále.
Přemýšlí z čeho a jak vařit, aby dietu neporušil a tak se určitě každý neobvyklý tip hodí.
Jihlavská pořadatelka kuchařských kurzů Veronika Došková si umí poradit s každým omezením jídelníčku a vykouzlit na talíři velké dobroty, například pečený lilek s citronovou cizrnou.
- 2 lilky
- 100 ml olivového oleje
- sůl, pepř
- 150 g cizrny
- 2 – 3 citrony
- naklíčená semínka na ozdobu
„Lilky si nakrájíme na dvoucentimetrová kolečka a zalít velkým množstvím olivového oleje – na dva lilky asi deci oleje,“ radí Veronika. „Pak to musíme zalít, promíchat ve velké míse a protřepat, osolit a opepřit. Necháme v troubě zapéct na nejvyšší teplotu, jaká jde, asi 30 minut.“
„Potom si musíme uvařit cizrnu doměkka a do ní vmícháme filátka z citronu, to znamená plátky bez slupky. Zase přidáme sůl a pepř a rozmixujeme a máme náplň. Na plátky lilků uděláme hromádky z cizrny. Vymixujeme na to z jogurtu a bylinek zálivka, kterou jsem ještě dozdobila naklíčenými semínky. Je to jednoduché vydatné a výživově hodnotné jídlo, navíc bez lepku, bez cukru i bez laktózy,“ směje se kuchařka.
Takže příště na otázku co vlastně jíš, když máš tak přísnou dietu, můžete s úsměvem odpovědět, že třeba zapečené lilky s cizrnou.
Související
-
Masové koule s kapustou
Růžičková kapusta patří mezi mou nejmilejší zeleninu, a když mi nedávno padl zrak na recept na masové koule s kapustou, ani jsem ho nečetla a udělala si ho po svém.
-
Penne s rajčatovou omáčkou a olivami
Nejvíc mě pokaždé nadchne recept od kuchaře muže. Možná proto, že si představuji, jak už nikdy nebudu muset vařit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka