Pečené lilky s cizrnou a bylinkovou zálivkou

Když má někdo alergii nebo musí ze zdravotních důvodů dodržovat speciální dietu, myslí na jídlo a vaření prakticky neustále.

Přemýšlí z čeho a jak vařit, aby dietu neporušil a tak se určitě každý neobvyklý tip hodí.

Jihlavská pořadatelka kuchařských kurzů Veronika Došková si umí poradit s každým omezením jídelníčku a vykouzlit na talíři velké dobroty, například pečený lilek s citronovou cizrnou.

Ingredience
  • 2 lilky
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 150 g cizrny
  • 2 – 3 citrony
  • naklíčená semínka na ozdobu

„Lilky si nakrájíme na dvoucentimetrová kolečka a zalít velkým množstvím olivového oleje – na dva lilky asi deci oleje,“ radí Veronika. „Pak to musíme zalít, promíchat ve velké míse a protřepat, osolit a opepřit. Necháme v troubě zapéct na nejvyšší teplotu, jaká jde, asi 30 minut.“

„Potom si musíme uvařit cizrnu doměkka a do ní vmícháme filátka z citronu, to znamená plátky bez slupky. Zase přidáme sůl a pepř a rozmixujeme a máme náplň. Na plátky lilků uděláme hromádky z cizrny. Vymixujeme na to z jogurtu a bylinek zálivka, kterou jsem ještě dozdobila naklíčenými semínky. Je to jednoduché vydatné a výživově hodnotné jídlo, navíc bez lepku, bez cukru i bez laktózy,“ směje se kuchařka. 

Takže příště na otázku co vlastně jíš, když máš tak přísnou dietu, můžete s úsměvem odpovědět, že třeba zapečené lilky s cizrnou.

autor: dak

Související

  • Masové koule s kapustou

    Růžičková kapusta patří mezi mou nejmilejší zeleninu, a když mi nedávno padl zrak na recept na masové koule s kapustou, ani jsem ho nečetla a udělala si ho po svém.

  • Penne s rajčatovou omáčkou a olivami

    Nejvíc mě pokaždé nadchne recept od kuchaře muže. Možná proto, že si představuji, jak už nikdy nebudu muset vařit.