Kuře a chřest na grilu
Po většinu dní teď máme krásné jarní počasí a tak si říkám, jestli už jste uspořádali první letošní grilovačku. Kdo má zahradu a na ní gril, určitě ano.
A kdo ne, tomu bude na tu dnešní dobrotu úplně stačit i domácí gril kontaktní! Vezeme si naporcované kousky kuřete a dříve než se pustíme do samotného grilování, nachystáme si marinády, protože ty jsou pro výsledek zásadní.
- porce kuřete
- marináda:
- olivový olej
- cukr
- citronová šťáva
- strouhaná kůra z citronu
- česnek
- sůl, pepř
- jarní cibulky
- chřest
- čerstvý chléb
Proč říkám marinády a ne jen marináda? Protože ochucovat budeme i zeleninu, ale popořádku! Základem je olivový olej, do něhož přidáme lžičku cukru, citrónovou šťávu i nastrouhanou kůru, stroužek česneku, nasekanou petržel a lístky tymiánu a samozřejmě sůl a pepř. Důkladně promícháme a porce kuřecího masa v ní necháme odležet alespoň několik hodin, ale klidně i přes noc.
Když už se schyluje ke grilování, namícháme si jednodušší marinádu z olivového oleje, česneku a soli a tou potřeme jarní cibulky. A nakonec jen a pouze olivový olej na chřest – zeleným stonkům chřestu odkrojíme tuhé konce, potřeme je olejem a položíme na hodně rozpálený gril. Ideální je nejprve ogrilovat maso, a když už je téměř hotové, přidáme na gril i zelené cibulky a chřest.
Podáváme společně a ani nepotřebujeme přílohu. Kdo neodolá křupavému chlebu, může přidat krajíc či dva.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.