Chřestová polévka

Chřest je jemný, lahodný, a jeho pěstování na našem území má dlouhou tradici. Jak dodává Iva Georgievová, znalkyně léčivých účinků každého jídla, měli bychom si občas dát.

„Za první republiky bylo Československou jednou ze zemí, kde se chřest hodně pěstoval v místech, kde není chladno. On je unikátní z mnoha důvodů. Uvnitř má dužinu, která velice dobře uzdravuje naše vnitřní sliznice, pomůže všude tam, kde jsou vyschlé. Když třeba člověk trpí zácpou, má nafouklé bříško nebo má uschlou kůži,“ chválí chřest Iva.

Pokud váháte, co vlastně s chřestem, jestli bude dobrý, a jak ho při vaření nepokazit, dáme vám recept na neuvěřitelně jednoduchou polévku. Uvařit ji můžete ze zeleného i bílého chřestu.

svazek chřestu

dochucovadlo

sůl

„Vybírám podle toho, jestli je čerstvý. Zelený se lépe loupe nebo se téměř neloupe, u toho bílého je důležité ho oškrábat. Já už jsem přešla k tomu, že ho nespařuji, jenom ho nožem oškrábu jako mrkvičku. Hlavičky můžeme nechávat. Nakrájím dám do vody, přidám dochucovadlo bez glutamanu sodného a dám vařit. Kdo má chřest rád rozmixovaný, může jej na závěr rozmixovat. Vaří se jen chvilku, asi deset minut,“ říká Iva Georgievová.

Jen stonky chřestu, sůl, koření, chvilku povařit a rozmixovat.  Polévka je nejen zdravá, ale i dobrá.

Související

  • Chřest jako příloha

    Zahlédla jsem v prodejnách svazky chřestu – zelený nebo bílý, je právě teď k mání v čerstvém stavu a je nám k dispozici pro kuchyňské experimenty.

  • Jarní salát s chřestem

    Brzy bude chřestová sezóna a milovníci chřestu nebudou mluvit o ničem jiném – věřte mi, znám jich několik a každý rok je to stejné. S chřestem se dá dělat spousta v...