Špekové knedlíky

Přebývající staré rohlíky nemusíme dát je na strouhanku nebo do žemlovky. Objevila jsem bezvadný recept na knedlíky, kde se kombinují se slaninou. 

Dáme si špekáče neboli špekové knedlíky. Už podle názvu je jasné, že kdo chce hubnout, vyleká se už jen toho názvu, ale ve skutečnosti není třeba se bát. Když nepoužijeme špek, ale libovou slaninu, a vydatně si ke knedlíkům naložíme kysané zelí, dostane se nám do těla minimum tuku, a maximum vitamínů. 

Ingredience
  • 10 starých rohlíků
  • 3 vejce
  • 350 g slaniny
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 hrst mladých kopřiv (nebo petrželka)
  • 350 ml mléka
  • čerstvě mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • slunečnicový olej
  • sůl

Nejprve si nakrájíme na kostičky deset rohlíků a vedle asi 35 dkg libové slaniny. Hodíme společně do mísy, přilijeme něco přes tři deci mléka, a tři rozšlehaná vajíčka. Promícháme, osolíme, opepříme a lehce zastrouhneme muškátovým oříškem. 

Teď zaimprovizujeme podle toho, co zeleného máme doma – může to být hrst čerstvých mladých nasekaných kopřiv, nebo petrželové nati, nebo třeba špenátu. Jako poslední vsypeme 12 dkg polohrubé mouky. 

Dáme si vařit vodu do velkého hrnce a do ní vhazujeme kulaté knedlíky. Zkušené kuchařky radí, že se nám budou lépe tvarovat mokrýma rukama a do vody rovnou házet, nenechat ležet na talíři, to by se přilepily. Necháme vařit asi dvacet, pětadvacet minut a teď přijde to nejlepší. Podáváme s kysaným zelím a bohatě zasypané osmaženou cibulkou.

autor: dak

Související

  • Sýrové kuličky s pažitkou

    Konečně mám zase v květináči čerstvé bylinky – jednak raší ty loňska, které se po zimě probudily, trvalky jako je oregano, tymián nebo šalvěj. 

  • Nytyk s podmáslím

    Díky sbírání receptů pro vás, posluchače Českého rozhlasu Vysočina, už jsem objevila pár pokladů – třeba peciválky, šmorn, jabkovec nebo teď naposledy nytyk.