Špekové knedlíky
Přebývající staré rohlíky nemusíme dát je na strouhanku nebo do žemlovky. Objevila jsem bezvadný recept na knedlíky, kde se kombinují se slaninou.
Dáme si špekáče neboli špekové knedlíky. Už podle názvu je jasné, že kdo chce hubnout, vyleká se už jen toho názvu, ale ve skutečnosti není třeba se bát. Když nepoužijeme špek, ale libovou slaninu, a vydatně si ke knedlíkům naložíme kysané zelí, dostane se nám do těla minimum tuku, a maximum vitamínů.
- 10 starých rohlíků
- 3 vejce
- 350 g slaniny
- 120 g polohrubé mouky
- 1 hrst mladých kopřiv (nebo petrželka)
- 350 ml mléka
- čerstvě mletý pepř
- muškátový oříšek
- slunečnicový olej
- sůl
Nejprve si nakrájíme na kostičky deset rohlíků a vedle asi 35 dkg libové slaniny. Hodíme společně do mísy, přilijeme něco přes tři deci mléka, a tři rozšlehaná vajíčka. Promícháme, osolíme, opepříme a lehce zastrouhneme muškátovým oříškem.
Teď zaimprovizujeme podle toho, co zeleného máme doma – může to být hrst čerstvých mladých nasekaných kopřiv, nebo petrželové nati, nebo třeba špenátu. Jako poslední vsypeme 12 dkg polohrubé mouky.
Dáme si vařit vodu do velkého hrnce a do ní vhazujeme kulaté knedlíky. Zkušené kuchařky radí, že se nám budou lépe tvarovat mokrýma rukama a do vody rovnou házet, nenechat ležet na talíři, to by se přilepily. Necháme vařit asi dvacet, pětadvacet minut a teď přijde to nejlepší. Podáváme s kysaným zelím a bohatě zasypané osmaženou cibulkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.