Sýrové kuličky s pažitkou
Konečně mám zase v květináči čerstvé bylinky – jednak raší ty loňska, které se po zimě probudily, trvalky jako je oregano, tymián nebo šalvěj.
A vykoukla už i pažitka a jak je čerstvá, tak má tedy sílu. První, kam jsem ji přidávala, byl letos vývar, pak vajíčková pomazánka z vajec vykoledovaných na Velikonoce, a do třetice to jsou sýrové kuličky, které pažitka ozdobí, ale taky fantasticky ochutí.
- 50 g čerstvého sýru (typ lučina)
- 120 g plísňového sýru (typu hermelín)
- 50 g másla
- 1 lžička papriky
- hrst pažitky
- sůl, pepř
Protože milujeme sýry všeho druhu, udělat sýrové kuličky je potěšením pro celou rodinu. Je potřeba mít z ledničky vytažené máslo, aby povolilo a dalo se z něho modelovat, potřebujeme také sýr čerstvý typu lučina a sýr plísňový. Pažitkou nešetříme, pokud už jí máte hodně, vezměte klidně plnou hrst a nasekejte ji na jemňoučko.
Sýry a máslo nejrychleji rozmixujeme, třeba tyčovým mixérem, ale pokud se vám ho nebude chtít čistit, dají se i rozmačkat vidličkou. Pak nebudou kuličky hladké, ale zato budou mít zajímavou strukturu. Promícháme tedy sýry s máslem a lžičkou červené sladké papriky, špetkou soli a z výsledné hmoty uválíme kuličky. Ty pak obalíme v pažitce a necháme chvíli vychladit, aby máslo ztuhlo a kuličky držely tvar.
Podáváme třeba s ředkvičkami, rajčátky nebo salátem a samozřejmě s čerstvým chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.