Sýrové kuličky s pažitkou
Konečně mám zase v květináči čerstvé bylinky – jednak raší ty loňska, které se po zimě probudily, trvalky jako je oregano, tymián nebo šalvěj.
A vykoukla už i pažitka a jak je čerstvá, tak má tedy sílu. První, kam jsem ji přidávala, byl letos vývar, pak vajíčková pomazánka z vajec vykoledovaných na Velikonoce, a do třetice to jsou sýrové kuličky, které pažitka ozdobí, ale taky fantasticky ochutí.
- 50 g čerstvého sýru (typ lučina)
- 120 g plísňového sýru (typu hermelín)
- 50 g másla
- 1 lžička papriky
- hrst pažitky
- sůl, pepř
Protože milujeme sýry všeho druhu, udělat sýrové kuličky je potěšením pro celou rodinu. Je potřeba mít z ledničky vytažené máslo, aby povolilo a dalo se z něho modelovat, potřebujeme také sýr čerstvý typu lučina a sýr plísňový. Pažitkou nešetříme, pokud už jí máte hodně, vezměte klidně plnou hrst a nasekejte ji na jemňoučko.
Sýry a máslo nejrychleji rozmixujeme, třeba tyčovým mixérem, ale pokud se vám ho nebude chtít čistit, dají se i rozmačkat vidličkou. Pak nebudou kuličky hladké, ale zato budou mít zajímavou strukturu. Promícháme tedy sýry s máslem a lžičkou červené sladké papriky, špetkou soli a z výsledné hmoty uválíme kuličky. Ty pak obalíme v pažitce a necháme chvíli vychladit, aby máslo ztuhlo a kuličky držely tvar.
Podáváme třeba s ředkvičkami, rajčátky nebo salátem a samozřejmě s čerstvým chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.