Nytyk s podmáslím

Díky sbírání receptů pro vás, posluchače Českého rozhlasu Vysočina, už jsem objevila pár pokladů – třeba peciválky, šmorn, jabkovec nebo teď naposledy nytyk.

V části Novoměstska a části Chrudimska se tak v malých obcích říkalo levné, ale moc dobré pochoutce z brambor, kterou mi přiblížila paní Drahoslava Horká z Pohledce. „To jsou šťouchané brambory s mákem a cukrem, zalité máslem a k tomu se pije podmáslí,“ libuje si.

Ingredience
  • vařené brambory
  • hladká mouka
  • špetka soli
  • mletý mák
  • moučkový sukr
  • rozpuštěné máslo
  • podmáslí k podávání

„Dají se vařit brambory, nakrájíte si je třeba na čtvrtky, dáte je do slané vody a necháte je vařit. Až jsou tak na tři čtvrtě uvařené, tak je posypete hladkou moukou a přikryjete poklicí a ještě je tam necháte tak pět, deset minut, aby ta mouka nasákla. Nesmíte tam mít hodně vody, odhadem tak do poloviny, ale samozřejmě když je vody hodně, tak ji potom slijete. A pak si vezmete paličku na maso a tou paličkou ty brambory s moukou v hrnci promícháte – takhle se to dělá kolem hrnce, aby z toho udělala taková kaše,“ ukazuje typické míchací pohyby paní Horká. 

Paličku na maso si vzít na brambory? Nebylo by lepší šťouchadlo? Prý je to jedno, ale paličkou se pěkně promíchávají brambory do stran. „Jde to čímkoliv, šťouchadlem, naběračkou, ale palička je na to nejlepší. A pak si vezmete lžící, nabíráte kusy, házíte je do mísy a vždycky dáte vrstvu – brambory, posypete to mákem a cukrem a zase brambory… a nahoře je mák a cukr. Nakonec se to krásně zalije rozpuštěným máslem. A pak se všichni sejdou k té míse dokolečka, ujídají a k tomu se pije podmáslí.“

Vlastně je to docela jednoduché. Starodávný nytyk zní jako dobrota, kterou by stálo za to obnovit v našich současných receptářích.

autor: dak

Související