Tvarohové knedlíčky v perníku se švestkovou omáčkou
Mezi oblíbená sladká jídla určitě patří ovocné knedlíky. Dají se dělat celý rok, protože jim nevadí mražené ovoce a dají se dělat z různých druhů těsta.
Také existují i způsoby, kdy ovoce vůbec není uvnitř knedlíku, ale naopak se rozvaří do omáčky, kterou se potom knedlíky přelévají. A ještě existuje další způsob, který popisuje Jitka Baďurová z bytové restaurace Venkovanky v Nové Říši. „Uvařený tvarohový knedlík, když je hotový, tak se obalí v nastrouhaném tvrdém perníku a položí se na švestkové čatní, to je vlastně omáčka uvařená ze švestek.“
- 250 g plnotučného měkkého tvarohu
- 50 g krupicového cukru
- 50 g másla
- 2 žloutky
- 70 g hrubé mouky
- 1/2 plátku toustového chleba
- 30–50 g perníku na strouhání
- Na omáčku:
- 200 g švestek (čerstvých, mražených)
- cukr dle chuti
- mletá skořice
- máslo
Jak na to? Půl plátku toustového chleba rozmixujeme v mixéru a přidáme k němu tvaroh i s máslem, 5 dkg cukru, moukou a žloutky. Tvarohové těsto necháme odpočinout v ledničce alespoň hodinu. Zatímco těsto odpočívá, rozpustíme v menším hrnci trochu másla, vhodíme asi dvacet deka mražených (nebo i čerstvých) švestek, osladíme a přidáme skořici. Dusíme tak dlouho, až švestková omáčka zhoustne.
Zbytek už je rychlý – z těsta tvarujeme malé knedlíčky a vaříme v horké lehce osolené vodě 5–7 minut. Když jsou hotové obalíme je v nastrouhaném perníku a podáváme posazené na omáčce. Tyto tři chutě jsou k sobě naprosto dokonale.
Související
-
Čokoládový dort z cizrny
Když si prohlížím zdravé kuchařky, většinou se divím, jak skvěle ta jídla vypadají, a také, jak skvěle chutnají, i když jsou z některých docela jiných ingrediencí.
-
Jablečné placičky
Jablíčka ze zahrádky ledaskomu ve sklepě nebo v chladné spíži ještě drží a dají se v kuchyni využít na mnoho způsobů!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.