Tvarohové knedlíčky v perníku se švestkovou omáčkou

Mezi oblíbená sladká jídla určitě patří ovocné knedlíky. Dají se dělat celý rok, protože jim nevadí mražené ovoce a dají se dělat z různých druhů těsta.

Také existují i způsoby, kdy ovoce vůbec není uvnitř knedlíku, ale naopak se rozvaří do omáčky, kterou se potom knedlíky přelévají. A ještě existuje další způsob, který popisuje Jitka Baďurová z bytové restaurace Venkovanky v Nové Říši. „Uvařený tvarohový knedlík, když je hotový, tak se obalí v nastrouhaném tvrdém perníku a položí se na švestkové čatní, to je vlastně omáčka uvařená ze švestek.“

Ingredience
  • 250 g plnotučného měkkého tvarohu
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • 70 g hrubé mouky
  • 1/2 plátku toustového chleba
  • 30–50 g perníku na strouhání
  • Na omáčku:
  • 200 g švestek (čerstvých, mražených)
  • cukr dle chuti
  • mletá skořice
  • máslo

Jak na to? Půl plátku toustového chleba rozmixujeme v mixéru a přidáme k němu tvaroh i s máslem, 5 dkg cukru, moukou a žloutky. Tvarohové těsto necháme odpočinout v ledničce alespoň hodinu. Zatímco těsto odpočívá, rozpustíme v menším hrnci trochu másla, vhodíme asi dvacet deka mražených (nebo i čerstvých) švestek, osladíme a přidáme skořici. Dusíme tak dlouho, až švestková omáčka zhoustne.

Zbytek už je rychlý – z těsta tvarujeme malé knedlíčky a vaříme v horké lehce osolené vodě 5–7 minut. Když jsou hotové obalíme je v nastrouhaném perníku a podáváme posazené na omáčce. Tyto tři chutě jsou k sobě naprosto dokonale.

autor: dak

Související

  • Čokoládový dort z cizrny

    Když si prohlížím zdravé kuchařky, většinou se divím, jak skvěle ta jídla vypadají, a také, jak skvěle chutnají, i když jsou z některých docela jiných ingrediencí.

  • Jablečné placičky

    Jablíčka ze zahrádky ledaskomu ve sklepě nebo v chladné spíži ještě drží a dají se v kuchyni využít na mnoho způsobů!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.