Jablečné placičky

Jablíčka ze zahrádky ledaskomu ve sklepě nebo v chladné spíži ještě drží a dají se v kuchyni využít na mnoho způsobů!

Když máte kamarádky, které rády jedí zdravě a samy si úplně neškodné dobroty vyrábějí, je dobré chodit častěji na návštěvu. Pak si totiž nejen pochutnáte, ale navíc se ještě dozvíte nové tipy a triky.

Ingredience
  • 250 g lněného semínka
  • 250–500 g strouhaného jablka
  • rozinky
  • skořice

Dita Kloudová ze Žďáru nad Sázavou zvolila jako základ sušených placiček lněné semínko. Bude ho potřeba pořádný pytlík. „Lněné semínko si přes noc namočíme, v misce by měla být voda tak dva centimetry nad ním. To už je připravené k výrobě těch placiček. Nastrouhají se jablíčka nejlépe se slupkou, množství tak jedna ku jedné. Všechno se smíchá, přidají se rozinky podle chuti, taky můžou být přes noc namočené a přidá se lžička skořice nebo víc,“ vysvětluje Dita Kloudová.

„Z hmoty se pak vyrábějí tvary nebo placičky na sušičku nebo na plech. Když se má sušit, aby zůstaly vitamíny, tak by to mělo být maximálně na 40 stupňů. Sušička se na ty stupně dá nastavit a vyjde to tak na dvanáct hodin. Placičky jsou pak suché nebo šťavnatější podle množství jablíček,“ dodává.

Den předem namočíme lněné semínko do vody, nechá se přes noc odležet a do gelovité hmoty, která z něj vznikne, se přimíchají nastrouhaná jablíčka, rozinky a lžička skořice, to je všechno. Trochu práce je pak se skládáním tvarů na pláty u sušičky, ale když před návštěvou vytáhnete krabici plnou jablečných srdíček, každý to ocení. A sladká jsou i bez cukru!

autor: dak

Související

  • Tuřínový krém

    Jsme uprostřed nejchladnějšího ročního období, a ještě nás pěkných pár týdnů zimy čeká. Proto bychom měli jíst vydatná a horká jídla a zároveň plná vitamínů.

  • Taštičky s povidly

    Dnešní dobrotou se přeneseme do časů našich babiček. Když nebylo na maso, vařila se k obědu i sladká jídla, která chutnala a zaplnila žaludek.

  • Pekanový koláč

    Kdo má cukroví napečeno a odloženo v krabicích na balkóně, aby se rozleželo, může si na víkend ke kávě dát třeba koláč s příchutí pekanových ořechů a javorového sirupu.