Chleba ve vajíčku
Není nad čerstvý chleba! Ale když se nesní, a my nemáme komu starší kousky dát třeba pro králíky, přemýšlíme co s ním.
Topinky jsou jedna možnost. Ale jsou i jiné a jednu z nich si můžeme zkusit právě dnes. Kromě chleba potřebujeme ještě vajíčka, sýr na nastrouhání a hořčici. Ano, dáme si chleba ve vajíčku!
- 2 vejce
- 100 g strouhaného sýru
- plátky staršího chleba
- 1/2 lžičky hořčice
- sůl, pepř
- okurka (salát, rajčata) k podávání
V hlubokém talíři, aby se nám do něj vešel plátek chleba, rozšleháme dvě vajíčka, přistrouháme najemno oblíbený sýr a promícháme. Můžeme přidat půl lžičky plnotučné hořčice, ale jde i bez ní. Osolíme, nameleme čerstvý pepř z mlýnku a ve směsi z obou stran obalíme chléb.
Hned jej přeneseme na pánev s trochou oleje a másla a osmažíme z obou stran. Opakujeme, dokud nejsou všechna vajíčka z talíře pryč.
Touto dobou se začnou do kuchyně trousit členové rodiny s otázkou, co to tady tak voní, a protože příprava této dobroty je extrémně rychlá, můžete jim hned udělat radost. Podáváme s kyselou okurkou, ale já třeba dávám přednost rajčátkům nebo salátu. Tak dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.