Pálivé kuře na citrónech

Všimli jste si, jak často se ve filmech říká, že něco chutná jako kuře? Je to takový už letitý vtip, a vlastně to znamená, že kuřecí maso nemá nijak zvlášť výraznou chuť, že je zaměnitelné s čímkoli, pokud jídlo z něj připravíme, jak se říká jalové.

To ale rozhodně nikdo z nás nechce – jídlo si chceme zapamatovat a hlavně vychutnat! Tip na pikantní pečené kuře pro vás mám třeba hned na dnešek, pokud doma najdete následující ingredience.

Ingredience
  • 1 naporcované kuře
  • 2 pálivé klobásy (chorizo, čabajka)
  • 2 paličky česneku
  • 1 citron
  • 1 balení tmavých oliv
  • 50 g másla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • sůl, pepř

Budeme potřebovat kuřecí prsa i s křidýlky a stehýnka, tedy naporcované kuře. Dále jeden citrón, plechovku nebo skleničku tmavých oliv a dvě pálivé klobásky. Stupeň pálivosti záleží na vás, někomu stačí lehce, jiný vyžaduje řádnou ostrost – v každém případě klobásy nakrájíme na kolečka a hodíme do pekáče. Přidáme olivy a oloupané stroužky česneku ze dvou palic. Ukrojíme proužek másla, asi pět deka a přidáme do pekáče, a citrón nakrájený na kolečka.

Všechno promícháme, ať se chutě prolnou! Kuřecí maso nasolíme ze všech stran, opepříme a posypeme sladkou paprikou. Položíme také do pekáče, podlijeme vodou a vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 stupňů. Upečeme doměkka a podáváme – s chlebem, brambory či rýží, tady už to záleží na tom, čemu dáte přednost.

autor: dak

Související

  • Kuře v podmáslí

    Asi už jste zaslechli o řízcích marinovaných v jogurtu, a tak vás asi příliš nepřekvapí, že podobně dobrou službu nám při úpravě masa udělá i podmáslí.

  • Rychlé kuře s kari omáčkou

    Když je potřeba nachystat rychle teplé jídlo, je ideální, když máme v zásobě kuřecí prsa – a z těch existují spousty receptů.

  • Kuře na paprice

    Když se zeptám dětí, co by chtěly na oběd, dost často volají, že kuře na paprice. Naštěstí je to jedno z jídel, které je poměrně rychle hotové a chutná všem.