Čokoládový dort z cizrny
Když si prohlížím zdravé kuchařky, většinou se divím, jak skvěle ta jídla vypadají, a také, jak skvěle chutnají, i když jsou z některých docela jiných ingrediencí.
Třeba vynikající čokoládový dort má ve svém základu cizrnu a v tvarohovém krému holandské kakao a nikde žádná mouka ani cukr! Jak se tedy peče?
- Na korpus:
- 400 g vařené cizrny (konzervované)
- 3 banány
- 3 vejce
- 50 g sladidla (čekankový sirup, erytritol, stévie...)
- 40 g holandského kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- Na krém:
- 100 g hořké čokolády
- 500 g tvaroh měkký (v alobalu)
- 50 g sladidla
Potřebujeme 400 g cizrny – buď předem namočené a uvařené, nebo konzervované, tam je to bez práce. Slijeme vodu, vhodíme cizrnu do mixéru a přidáme k ní 3 vajíčka, 3 banány, 40 gramů kakaa, lžičku jedlé sody a sladidlo. Doporučuji čekankový sirup, stévii nebo třeba erytritol v množství asi padesáti gramů.
Všechno rozmixujeme dohladka a vlijeme do menší dortové formy vyložené pečicím papírem. Troubu rozehřejeme na 180 °C a pečeme asi 40 minut.
Teď máme čas na krém. Vezmeme tabulku hořké čokolády a rozehřejeme ji ve vodní lázni. Přidáme půl kila tvarohu – tedy dvě balení raději v alobalu než ve vaničce. Vyšleháme do krému a dosladíme opět sladidlem podle chuti. Když korpus vychladne, přidáme na něj krém a necháme dobře vychladit.
Zaručuji vám, že po tomhle dortu nemusí mít špatné svědomí vůbec nikdo.
Související
-
Jablečné placičky
Jablíčka ze zahrádky ledaskomu ve sklepě nebo v chladné spíži ještě drží a dají se v kuchyni využít na mnoho způsobů!
-
Vanilkové rohlíčky bez cukru
Diabetik to má těžké. Vánoce si bez cukru, sladkých dobrot a kalorických náloží neumíme udělat, ale vlastně ani představit. Co s tím, když je pro vás cukr nežádoucí?
-
Pekanový koláč
Kdo má cukroví napečeno a odloženo v krabicích na balkóně, aby se rozleželo, může si na víkend ke kávě dát třeba koláč s příchutí pekanových ořechů a javorového sirupu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.