Masopustní koblihy podle sousedů z Rakouska

Každá masopustní kobliha je dobrá, ale naše posluchačka paní Marie Kosová z Moravských Budějovic zdědila recept po mamince, která ho měla z Rakouska.

Schválně se tedy můžeme zkusit nechat inspirovat, jestli jsou ty jemné rozdíly ve výsledku skutečně tak znát!

Ingredience
  • 3/4 l vlažného mléka
  • 60 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 30 g kvasnic
  • 1 lžíce octa
  • 60 g másla
  • 1 vejce a dva žloutky

„Maminka je dělala pořád a my dcery je děláme taky, protože jsou opravdu úžasné. I když dají dost práce, protože se musí pořádně zavřít, aby z nich marmeláda nevytekla,“ přiznává paní Kosová.

„Udělá se kvásek, pak se těsto zpracuje, kvásek do mouky, pak se přidá cukr, ocet, máslo, vejce a žloutky a těsto se hodně propracuje. Potom si těsto dáte na vál a vykrájíte ty koblížky. Já vždycky vykrojím koblížek, dá na to trošku marmeládu, přidám na to druhý a zmačkám pořádně okraje. Důležité je, aby pod utěrkou ještě kynuly, protože kdyby se některý koblížek rozlepil, tak aby se dal ještě slepit. Potom už se to smaží jako klasické koblihy.“

Paní Kosová ještě radí pět minut počkat, než koblížky zchladnou a teprve pak obalit v cukru nebo v cukru s vanilkou. Jsou vynikající i bez marmelády, zvlášť když je uděláte co nejmenší. Pak jsou z nich jednohubky ke kávě akorát.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.