Fazolová polévka s kapustou

V zimě mívali naši předkové na kamnech velký hrnec polévky prakticky pořád – potřebovali zahřát a nasytit, a to hustá horká polévka dokáže.

Ingredience
  • 800 g konzervovaných bílých fazolí
  • 170 g kapusty nebo kadeřávku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 mrkev
  • 1,5 lžičky rozmarýnu
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • kousek kůrky z parmazánu
  • 1,5 lžičky jablečného octa
  • Sůl, pepř
  • bageta k podávaní́
  • (klobása na kolečka pro milovníky masa)

Co vyzkoušet polévku fazolovou v kombinaci s kapustou a klobásou? Mně to zní dobře.

Ve velkém hrnci rozhřejeme olivový olej a na něm osmahneme najemno nakrájenou cibuli, mrkev na kostičky a lžičku a půl rozmarýnu. Když zelenina změkne, přidáme, rajský protlak a dva prolisované stroužky česneku. Jakmile se česnek rozvoní, přidáme vývar, fazole, které jsme předtím scedili a propláchli a k tomu na kousky nakrájené kapustové listy zbavené tlustých žeber. Promícháme, vhodíme kůru z parmazánu a přivedeme k varu.

Když je zelenina měkká, dochutíme solí a čerstvě mletý pepř a můžeme podávat, nejlépe s čerstvou bagetkou. Pokud se někdo neobejde bez masa, vhodíme mu do polévky i opražená kolečka nakrájené pikantní klobásky a bude spokojen.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.