Fazolová polévka s kapustou
V zimě mívali naši předkové na kamnech velký hrnec polévky prakticky pořád – potřebovali zahřát a nasytit, a to hustá horká polévka dokáže.
- 800 g konzervovaných bílých fazolí
- 170 g kapusty nebo kadeřávku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 cibuli
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 1 mrkev
- 1,5 lžičky rozmarýnu
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 stroužky česneku
- kousek kůrky z parmazánu
- 1,5 lžičky jablečného octa
- Sůl, pepř
- bageta k podávaní́
- (klobása na kolečka pro milovníky masa)
Co vyzkoušet polévku fazolovou v kombinaci s kapustou a klobásou? Mně to zní dobře.
Ve velkém hrnci rozhřejeme olivový olej a na něm osmahneme najemno nakrájenou cibuli, mrkev na kostičky a lžičku a půl rozmarýnu. Když zelenina změkne, přidáme, rajský protlak a dva prolisované stroužky česneku. Jakmile se česnek rozvoní, přidáme vývar, fazole, které jsme předtím scedili a propláchli a k tomu na kousky nakrájené kapustové listy zbavené tlustých žeber. Promícháme, vhodíme kůru z parmazánu a přivedeme k varu.
Když je zelenina měkká, dochutíme solí a čerstvě mletý pepř a můžeme podávat, nejlépe s čerstvou bagetkou. Pokud se někdo neobejde bez masa, vhodíme mu do polévky i opražená kolečka nakrájené pikantní klobásky a bude spokojen.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.