Kuře s houbami a tymiánem
Kuře k obědu je spolehlivě jedna z nejspolehlivějších nabídek, a pokud máte kuře z domácího chovu s výraznou chutí a řádnou váhou, pak je to dvojnásobná výhra.
Dá se upravit na stovky způsobů, a tak si dnes můžeme vyzkoušet, jak kuřecímu slučí kombinace s houbami.
Budeme potřebovat kuřecí prsa, trochu hladké mouky na obalení, čerstvé žampióny nebo hrst sušených, kapku bílého vína a snítku tymiánu, snad máte také v květináči za oknem čerstvý. Když ne, i sušený udělá službu.
600 g kuřecích prsou
hladká mouka na obalení
sůl, pepř
olej a máslo na osmahnutí
asi 8 menších žampionů
1 stroužek česneku
200 ml bílého vína
čerstvý nebo sušený tymián
smetana ke šlehání
Kuřecí prsíčka nejprve nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme a obalíme v hladké mouce. Ve větší pánvi rozehřejeme olej s máslem, máslo na chuť a olej, aby se máslo nepřepálilo, a osmahneme maso.
Poté ho vyndáme z pánve a do výpeku hodíme houby nakrájené na plátky. Přidáme k nim česnek, necháme opéct a zalijeme vínem. Až se ho část odpaří, doladíme tymiánem a případně znovu solí a pepřem.
Maso vrátíme k omáčce a necháme společně podusit a propojit chutě. Nakonec vlijeme smetanu ke šlehání a necháme prohřát. Můžeme podávat s rýží, ale i s bramborami, hranolky nebo kroketami.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.