Zelný salát s ořechy a jablky

Čerstvá zelenina by se neměla zanedbávat, určitě i vy dobrovolně hledáte recepty s rajčaty, okurkami, paprikami, cuketami, brokolicí a dalšími druhy.

Já jsem se letos rozhodla nezapomínat na zelí, protože to je potravina z našich končin a dobře skladovaná vydrží až do jara. Ze zelí se dá udělat velmi chutná příloha, ať už vezmeme zelí kvašené, kysané nebo jen tak po moravsku uvařené a zahuštěné moukou.

Velmi chutné jsou ale také zelné saláty, které mají spoustu vitamínů a živin i proto, že zelí v nich jíme čerstvé. S trochou fantazie se zelí dá zkombinovat i s dalšími dobrotami než jen s klasickým koprem.

jemně nakrouhané zelí

jarní cibulka

lístky koriandru

hrst vlašských ořechů

hrst hroznů

1 menší jablko

kopr

zakysaná smetana

sůl, pepř

Zkoušení se nebránila ani milovník zdravé stravy Libor Havlík, když chystal svůj speciální zelný salát. „Můj zelný salát je takový experiment, někomu možná bude chutnat hodně, ale asi ne každému. Je to zelí s jarní cibulkou, s hrozny, opečeným vlašským ořechem, je tam koriandr i kopr a spojené to zakysanou smetanou.“

Kopr v salátu nechybí, ale navíc v salátu máme podzimní ingredience jako je jablko, rozinky nebo hrozny, opražené vlašské ořechy, ale i jarní cibulku a koriandr pro pikantní chuť, a nakonec zakysaná smetana pro zjemnění.

autor: dak

Související

  • Müsli tyčinky z datlí a vloček

    Müsli tyčinka je takovou první pomocí při hladu, protože díky složení nám dodá rychle energii, zbaví únavy, ale taky přidá dost kalorií, které bychom měli zase spálit.

  • Rychlý asijský salát

    Bez sójové omáčky se naše domácnost neobejde, ale s ostatními surovinami asijské kuchyně si příliš nevím rady. Třeba taková rybí omáčka, co s ní?

  • Slaný koláč s cuketami

    Dnes si upečeme slaný koláč na křehkém těstu. Náplň může být z právě zrajících cuket nebo lilků, ale to už si necháme poradit od zkušené pekařky Věry Studené z Kuklíku.