Kedlubnová polévka
Také si u vás doma strávníci vymýšlejí? Jeden nechce to, druhý ono, a člověk musí přemýšlet, co uvařit, aby chutnalo všem.
Polévky jsou naštěstí právě takové jídlo, kterým se dá zavděčit každému. Naposledy jsme vyzkoušeli polévku z kedluben – bývala to zelenina, která dětem velmi chutnala i syrová, ale v poslední době se jim do ní nechce. Proto jsem vyzkoušela variantu kedluben v polévce.
- 1 cibule
- 4 větší kedlubny
- 3 malé brambory
- sůl, pepř
- smetana nebo sýr typu lučina (dle chuti)
Jako na většinu polévek je dobré mít stranou trochu vývaru, ale i bez se dá uvařit chutně – začínáme totiž jako vždy zpěněnou cibulí na másle. Když zesklovatí, přidáme k ní tři menší brambory nakrájené na malé kousky a tři až čtyři velké kedlubny. Samozřejmě oloupané a také nakrájené na kostičky.
Zeleninu zalijeme vodou, osolíme, zlehka opepříme a necháme 15 až 20 minut povařit, aby změkla.
Na závěr rozmixujeme tyčovým mixérem, aby vznikl jemný krém, a naředíme jej trochou smetany nebo čerstvého sýra typu lučina. V každé krémové polévce chutnají osmažené kostky rohlíku na másle, ale tady se dají úspěšně nahradit kostičky čerstvé kedlubny. Jarní dobrota je na světě rychle a snadno.
Související
-
Kukuřičná polenta
Italové na polentu nedají dopustit. Kukuřičnou hmotu podávají ve formě hladké kaše, ale pokud se nechá zhoustnout, dá se péct, sušit, grilovat, smažit, krájet na čtverečky.
-
Chřestové risotto
Je to tady, v obchodech už se objevily první svazečky chřestu, takže u milovníků této plodiny je chřestová sezóna oficiálně zahájena.
-
Kopřivový špenát
Procházet se po venku má výhody, nejen ty zdravotní. Člověk také může pozorovat přírodu a sledovat, jak se pomalu zelenají první jarní rostliny a bylinky, třeba kopřivy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.