Zapečené hovězí s brambory a sýrem
Jeden pekáč, jen pár surovin a několik hodin zapnutá trouba. To nám úplně stačí k tomu, abychom si upekli vynikající oběd.
- 750 g hovězí kližky
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 1 malý rajský protlak
- mletou červenou papriku
- 100 ml piva
- 300 ml vody (nebo vývaru)
- 1 nastrouhanou bramboru
- 6 brambor
- 150 g sýru
- sůl, pepř
Potřebujeme kus hovězího, nejlépe kližky, která je pěkně šťavnatá, brambory a sýr.
Dále si nachystáme cibuli, mrkev, a podobně jako na guláš nové koření, bobkový list a pár kuliček pepře a k tomu i rajský protlak, červenou mletou papriku, brambory a sýr.
Nejdříve si maso nakrájené na kostičky necháme na oleji zatáhnout. Přidáme cibuli, mrkev, jednu jemně nastrouhanou bramboru a koření. Podlijeme vodou nebo vývarem a můžeme přilít i deci piva.
Na závěr přidáme na malé kousky nakrájené brambory – asi šest velkých kusů.
Všechno důkladně zamícháme, přidáme malý rajský protlak, osolíme a přendáme z kastrolu do pekáče. Už předem si rozpálíme troubu na 180 stupňů a pečeme hodinu.
Na závěr přihodíme nastrouhaný sýr – deset deka nebo patnáct, to záleží na vás a poslední půlhodinu pečeme, dokud se sýr nerozpustí. A máme všechno pěkně z jednoho pekáče, plné chuti.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.