Bůček s omáčkou, která chutná po jablkách
Pečený bůček je lahůdka, kterou si jednou, dvakrát za rok neodpustí nikdo, komu chutnají vepřové zabijačkové dobroty.
Nejlepší bůček je pečený jen tak, posolit, okmínovat a je to. Kdo by ale rád nějakou změnu, může zkusit následující tip. Budeme kombinovat vepřový bok, kterého si seženeme alespoň kilo a půl vcelku, s jablečným alkoholem.
- 1,6 kg bůčku bez kosti
- 2 lžíce cukru (nejlépe třtinového)
- 200 ml calvadosu
- 450 ml cideru
- Sůl, pepř
- 2 bobkové listy
- 15 hřebíčků
Příprava nám zabere několik hodin, tak je to vlastně recept až na další den. Budeme potřebovat calvados, tedy jablečnou pálenku, a cider, jablečný kvašený alkoholický nápoj.
Marinádu na maso si připravíme z dvou deci calvadosu a půl litru cideru, do toho přidáme 15 hřebíčků, dva bobkové listy, sůl a čerstvě pomletý pepř. Bůček jí potřeme ze všech stran a pak do ní položíme. V míse nebo kastrolu necháme marinovat alespoň dvě hodiny. Pak upečeme v zakrytém plechu nebo pekáči tři hodiny a občas podlijeme. Maso poté vyndáme, necháme zchladnout, nejlépe zatížené, aby drželo pěkně pohromadě.
Zatímco máme pár hodin čas, zpracujeme výpek. Horní vrstvu sádla sebereme a dáme stranou, třeba na pomazánku a tekutý zbytek přelijeme do kastrolku a pomalu svařujeme do husté omáčky s příchutí jablek, hřebíčku a bobkového listu.
Před podáváním vychladlý bůček – stále vcelku – opečeme na pánvi, dokud nemá křupavou kůrku. Krájíme až na talíři a přeléváme omáčkou. Skvělé jsou k němu pečené brambory.
Související
-
Krocan na druhý den s křupavou kůrčičkou
Krocana v našich končinách příliš často nepodáváme, ani ho nemáme spojeného se žádným svátkem nebo slavností. Krůtu, kachnu, husu, to ano, krocan je spíše výjimka.
-
Pečená ryba s brambory na mandlích a tymiánu
Dáme si rybu? Dáme! Je to zdravé a lepší než se snažit získat omega tři mastné kyseliny z tobolek!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.