Vídeňský knedlík

Nedávno jsme míchali dvě přílohy dohromady, dnes si dáme tip na jednu přílohu, zato pořádně vydatnou.

Kde se v rodinách talent a láska ke kuchařině dědí, tam to voní a chutná ještě lépe. Paní Marie Kosová z Moravských Budějovic měla babičku i maminku rozené Rakušanky, a tak není divu, že se naučila spoustu dobrot z naší sousední kuchyně. Například nadýchanou přílohu k masu.

Ingredience
  • 8 rohlíků
  • 4 vajíčka
  • sekaná petrželka
  • trocha mouky
  • sůl
  • trocha vařícího mléka

„Maminka dělávala knedlíky, kterým říkala vídeňské knedlíky. To se vzalo osm rohlíků, čtyři vajíčka, petrželka, trošilinku mouky se tam dalo, sůl, a zalilo se to mlékem. To mléko ale muselo být vařící a uvařilo se to normálně ve vodě. Když se vytáhly a rozkrojily, vypadaly, jako by byly sražené, ale nebyly, naopak to je vynikající velice chutný knedlík.“

Vídeňský knedlík se netvaruje do dlouhé šišky, ale v dlaních se těsto uhladí do koule. Tyto koule se potom vhazují do vařící vody a přibližně za osm minut jsou hotové. Po rozkrojení svou mozaikou z housek či rohlíků a petržele připomínají karlovarský knedlík a jako příloha se hodí ke všemu.

„Používali jsme to k omáčkám nebo k zelí a masu, a tyto knedlíky mají jednu výhodu – na rozdíl od kynutých nebo jiných knedlíků, do druhého dne, pokud zbydou, tak neokorají,“ usmívá se Marie Kosová.

autor: dak

Související

  • Marinovaná kuřecí křidélka

    Když si pořídím kuřecí křidélka, většinou je hodím do vývaru, abychom měli dobrou polévku.

  • Šťavnatá vepřová pečeně

    Vepřová pečeně je to nejlibovější, co z vepřového masa můžeme pořídit. Váleček masa je obvykle úplně libový bez blan a šlach, jen kolem dokola je tenká vrstvička tuku.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.