Marinovaná kuřecí křidélka

Když si pořídím kuřecí křidélka, většinou je hodím do vývaru, abychom měli dobrou polévku.

Ingredience
  • cca 750 g kuřecích křidélek
  • Na marinádu:
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1lžíce povidel
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička mleté papriky
  • špetka chilli koření
  • 3-4 stroužky utřeného česneku
  • sůl, pepř
  • trocha másla

Ostatní strávníci u nás doma totiž neradi obírají kosti a tak bych je křidélky, kde je skoro stejně masa jako je kostí, příliš neuctila.

Do polévky maso z křidélek oberu já, a tak to mají bez práce. Když se ale křidélka dobře namarinují a upečou, je to dobrota i pro toho, kdo se jinak nechce obíráním drobných kostí zabývat. A tak mám recept na dobrou marinádu, abyste to mohli vyzkoušet doma i vy.

Nejprve si křidélka opláchneme a osušíme. Osolíme je a necháme odležet. Mezitím si v misce důkladně promícháme všechny suroviny na marinádu a křidélka v ní obalíme ze všech stran. Necháme je v ní marinovat nejméně dvě hodiny a potom vložíme do pekáčku.

Na každé křidélko dáme nahoru kousek másla a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi půl hodiny. Nejprve přiklopené a na poslední minuty odkryté, aby pěkně křupala. Přeléváme výpekem a před podáváním posypeme čerstvou pažitkou.

Křidélkům v marinádě sluší křupavé pečivo, mrkvovo zelný salát a křenový dip. Pro jistotu nachystáme i misku s vodou na omývání prstů a pikantní jídlo je připravené.

autor: dak

Související

  • Šťavnatá vepřová pečeně

    Vepřová pečeně je to nejlibovější, co z vepřového masa můžeme pořídit. Váleček masa je obvykle úplně libový bez blan a šlach, jen kolem dokola je tenká vrstvička tuku.

  • Kuřecí kousky s tuřínem

    Když se Pippi Dlouhá punčocha zmínila v jedné z kapitol, že jedla kaši z tuřínů a vepřové, neměla jsem tehdy potuchy, o čem to mluví.