Rozhuda, tvarohová pomazánka

Největší audioportál na českém internetu

Rozhuda, tvarohová pomazánka | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas, Český rozhlas

To si tak jednou ochutnáte úžasnou tvarohovou pomazánku, a až potom zjistíte, že má opravdu zvláštní jméno.

Ingredience
  • 150 g změklého másla
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 50–100 ml smetany na šlehání
  • 1 cibule
  • Hrst pažitky
  • Sůl, pepř                           
  • 1 lžička cukru 

Prý se jí říká rozhuda. Slovník spisovného jazyka českého říká, že rozhuda je zkrátka tvarohová pomazánka kořeněná paprikou. Jak slovo ale vzniklo, nijak nevysvětluje.

Každopádně stačí vědět, že na přípravu je snadná a výsledek je vždy zaručen.                  

Nejprve utřeme změklé máslo do pěny a přidáme tvaroh. Lepší je tvaroh v papíru, který není ve vaničce. Zředíme trochou smetany a dobře prošleháme. Cibuli i pažitku nakrájíme velmi najemno a vmícháme k tvarohovému základu. Dosolíme a překvapivě přidáme malou lžičku cukru. Cukr je totiž v tomto případě takový malý zázrak, protože chuť pomazánky krásně zjemní.

Rozhuda chutná samozřejmě na čerstvém chlebu, ale když ji přidáte na talíř k pečeným či vařeným bramborám a klidně k nim může být i kus masa. Tvarohová pomazánka postavila na nohy i princeznu Zubejdu, tak je zdravá.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat