Polévky s bršlicí kozí nohou

Bršlice kozí noha je plevel, který vidíme na jaře úplně všude. Jsou ty první zelené lístky, které vyrážejí podél cest, na loukách a překážejí na zahrádce.

Většina z nás netuší, že se bršlice dá skvěle využít v kuchyni. Už jsme si říkali o pomazánce z bršlice a petrželky, nebo z bršlice míchali pesto na těstoviny, ale možností máme mnohem víc.

Ingredience
  • 4 brambory
  • 1 cibule
  • 2 velké hrsti bršlice
  • 1,5 l drůbežího vývaru,
  • půl lžičky drceného kmínu
  • kari koření dle chuti
  • sůl, pepř,
  • 1 menší cibule + plátek másla
  • smetana na vaření nebo zakysaná smetana

Bršlice je navíc ještě velmi zdravá, obsahuje spoustu minerálů a vitamínů, jako většina jarních zelených natí. Co se týká chuti, pak si můžeme představit společnou chuť kmínu, fenyklu, libečku a petrželky, takže není divu, že ji kuchaři doporučují do polévek.

Když uvaříme klasickou uzenou polévkou s kroupami a brambory a vhodíme do hrnce dvě velké hrsti nasekané bršlice, okořeníme její chuť něčím navíc a na talíři bude také vypadat efektně. A můj hlavní tip je smetanová polévka s příchutí kari a samozřejmě také bršlice.

Nakrájenou cibuli osmahneme na másle a zalijeme vývarem. Pokud nemáme, stačí i voda, kterou ochutíme polévkovým kořením. Pak vhodíme nakrájené brambory, opět dvě hrsti nasekané bršlice a vaříme, dokud brambory nezměknou. Ochutíme solí, pepřem a drceným kmínem a kari kořením – kolik kdo snese.

Když je polévka hotová, vypneme sporák, rozmixujeme ji tyčovým mixérem a přidáme k ní smetanu – zakysaná smetana jí dodá mírně nakyslou chuť, smetanu na vaření nabízím dětem, protože je sladká a zjemní chuť kari koření. Můžeme podávat s osmaženými kostičkami housky.

autor: dak

Související

  • Polévka minestrone

    Polévky jsou pro zimní období nezbytné, potřebujeme pořádný základ do žaludku a taky zahřát.

  • Polévka z jablek a brambor

    Vařená jablka se skořicí a hřebíčkem si umím představit, i hrušky, stejně tak brambory uvařené v polévce, ale dohromady?

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.