Čokoládové kuličky z vloček

Nepečené cukroví jsem měla vždycky nejradši. Třeba takový čokoládový salám, vzpomínáte, jak býval populární? 

Jenže když si představím ty bílé kousky ztuženého tuku a co by mi pak udělaly s linií, asi se do něj nepustím ani letos. U všelijakých obalovaných nepečených kuliček je výhodou, že si dáte jen jednu, chutě uspokojíte a příliš nepřiberete.

Dalším plusem je, že je můžete vyrobit podle svého gusta. Pro letošní rok jsem našla kuličky, kde je sice dost cukru a čokolády, ale také ovesné vločky, a ty mám moc ráda.

120g jemných ovesných vloček

lžíce piškotových drobků

1 vanilkový cukr

lžička citronové kůry

lžička citronové (pomerančové) šťávy

3 lžíce pikaa

kakao (strouhaná čokoláda) na obalení

Nejprve si dvanáct deka jemných vloček opražíme na pánvi společně se lžící nadrcených piškotů. Až vychladnou, přisypeme k nim jeden vanilkový cukr, lžičku citronové kůry, lžičku šťávy. Tady už si můžete vybrat citronovou nebo pomerančovou a tři lžíce pikaa.

Hmotu dobře promísíme, uválíme kuličky a olízneme prsty. Pak kuličky obalíme v jemně strouhané hořké čokoládě nebo kakaovém prášku a naskládáme do košíčků. Otázkou je, jestli tahle dobrota vydrží do Vánoc.

autor: dak

Související

  • Medvědí pracny bez kakaa

    Medvědí pracny – typické cukroví ve tvaru pracen z ořechového těsta obalené v moučkovém cukru nechybí na většině vánočních stolů.

  • Dezert Pavlova

    Pokud někoho zajímá historie slavných receptů, tak následující informace o dezertu Pavlova už patrně někdy slyšel.