Medvědí pracny bez kakaa
Medvědí pracny – typické cukroví ve tvaru pracen z ořechového těsta obalené v moučkovém cukru nechybí na většině vánočních stolů.
- 300 g hladké mouky
- 230 g másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g cukru
- čokoládu na vaření
- citrónovou kůru
Recept bývá klasicky s kakaovým práškem, pokud máte rádi pracny čokoládové. Jestli dovolíte, předáme vám drobné vylepšení od šikovné cukrářky Báry Lamačové z Humpolecka.
„Pracny jsou super, protože všichni je dělají z kakaa, ale my je děláme tak, že smícháme mouku, máslo, cukr a vlašské ořechy a dáváme rozpuštěnou čokoládu na vaření. A to je právě to tajemství, protože s kakaem to právě není ono,“ krčí nos Bára Lamačová.
A jaké další ingredience dělají chuť pracen tak skvělou? „Dáváme tam mletý hřebíček a citrónovou kůru. Tu doporučuju dávat do všeho, protože to je úplná slast,“ směje se cukrářka. „Do buchet, do vánočky, do cukroví. Kupuji většinou už hotovou kůru, protože to bychom doma měli moc citrónů, které není na co spotřebovat, ale když někdy jsou potřeba, tak vezmeme bio, aby nebyly chemicky ošetřené.“
Rady známe – rozpustit celou čokoládu na vaření a přidat do těsta na pracny místo kakaa a dochutit voňavou kůrou. Hotové těsto už jen naplníme do formiček tak, aby vznikly prohnuté pracny. Dáme péct a po vytažení ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.