Ostružinový koláč s tvarohem
Naše zahradní ostružina se obvykle na konci léta zblázní a začne plodit velké trsy obsypané černými ostružinami.
Je to vlastně skvělé, protože stačí jednou za pár dní ty zralé otrhat do misky a vzít do kuchyně. Až se nabažíme čerstvých, pouštíme se obvykle do pečení koláče.
- 200 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 125 g tvarohu
- 125 g krupicového cukru
- miska ostružin
- 2 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce mléka
- citronová kůra
- moučkový cukr
Letos jsem zjistila, že k ostružinám se krásně hodí tvaroh, takže kromě půlky másla, dvaceti dek polohrubé mouky a misky ostružin je dobré do těsta přidat i půl kostky plnotučného tvarohu.
Nejprve si máslo utřeme s dvanácti deky cukru jemné krupice a přidáme dva žloutky. Vmícháme tvaroh, vanilkový cukr a nastrouhanou voňavou citrónovou kůru. Přidáme asi dvě lžíce mléka. Do jiné mísy prosijeme mouku společně s polovinou prášku do pečiva a smícháme s ingrediencemi v první míse. Jako poslední vyšleháme bílky a opatrně je vmícháme do těsta.
Na malý plech nebo do kulaté vymazané formy vlijeme a rozetřeme těsto, poklademe omytými ostružinami a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Asi za půl hodiny by měl být krásně vláčný koláč upečený. Pokud jej chcete vylepšit, pak si předem namočte hrst rozinek a mandlí do rumu a přidejte do těsta. Hotový koláč zlehka pocukrujeme.
Související
-
Malinové dobroty
Čerstvé maliny dozrávají už několik týdnů a na keřích schovaných ve stínu se jich stále dají nasbírat spousty.
-
Honzovky s křížalovou náplní
Sušičky ovoce jsou v poslední době velmi populární, využijí se na různé druhy ovoce i houby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka