Vafle na slano

Připravit vafle není nic složitého. V podstatě jde o dezert na stejné bázi jako palačinky jen připravený ve speciálním přístroji.

Připravit vafle není nic složitého. V podstatě jde o dezert na stejné bázi jako palačinky jen připravený ve speciálním přístroji.

Ingredience
  • 100 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • špetka prášku do pečiva
  • špetka soli 

I těsto se podobá, jen je potom nesmažíme na pánvi v podobě tenkých placek, ale nalijeme je do speciálního vaflovače. Je to přístroj, který má hodně společného s toustovačem, a také se někdy prodává v sadě dva v jednom, kdy stačí jen vyměnit plotýnky. Takže nalijeme, přiklopíme, a za pár minut je hotovo. 

Jak na těsto? Je to jednoduché – na 100 gramů mouky použijeme dvě vajíčka, deci mléka, špetku prášku do pečiva a špetku soli. Pořádně zamícháme a necháme několik minut odležet. 

Mezitím si můžeme nachystat slanou náplň. Vafle výborně chutná se všemi druhy sýrů, jak radí Monika Machátová z Bifé vafle ve Vídni. „Mám dva druhy – s balkánským sýrem a s hermelínem. Ta vafle s balkánským sýrem je s rajčátky a bazalkovým pestem, a ta s hermelínem je s uzenými mandlemi a brusinkami, takže je trošku sladko-slaná.“

Sýr, rajčata a bazalkové pesto je typická kombinace italské chuti, brusinky a uzené mandle s hermelínem zase připomenou luxusní jednohubky. Slané vafle si ale můžeme nazdobit i jinak, podle své chuti. Se šunkou, uzeným lososem, slaninou a vajíčkem, ale sýr, ten bude vaflím zkusit v jakékoli podobě, ať to bude cheddar, uzený sýr nebo třeba sýr kozí. 

autor: dak

Související

  • Houbová omáčka

    Je čas, kdy z lesa nosí houby i ten, kdo je původně sbírat nechtěl. A co s nimi pak? Houbových receptů jsou přehršle, a tak se těžko vybírá. 

  • Borůvkové muffiny

    Kdybychom byli v Americe a přáli si k snídani borůvkové muffiny, bohatě by nám stačil jenom jeden. 

  • Ostružinový koláč s tvarohem

    Naše zahradní ostružina se obvykle na konci léta zblázní a začne plodit velké trsy obsypané černými ostružinami.