Minutkový hovězí guláš Stroganoff

Na Silvestrovské menu můžeme připravit spoustu drobných chodů a postupně je servírovat – vedle chlebíčků, jednohubek, naloženého sýra či domácího uzeného tu máme tip od kuchaře Ladislava Havlíčka z Batelova na minutkový guláš Stroganoff.

Seženeme si velmi kvalitní zadní hovězí maso, které se co nejvíce blíží pravé svíčkové, aby byla příprava co nejkratší. Protože čím světlejší maso – a to platí i pro červené maso hovězí – tím rychleji bude jídlo hotové.

600g hovězího zadního nebo svíčkové

2 cibule

20g sladké mleté papriky

1 lžíci rajského protlaku

50g žampionů

2 kyselé okurky

domácí sádlo

sůl, pepř

2 lžíce zakysané smetany

Nejprve si odblaníme a dobře očistíme, aby zbylo opravdu jen samotné maso. „Nakrájíme si ho na nudličky – čím menší, tím kratší bude tepelná úprava. Oloupeme a nakrájíme si dvě cibule a osmažíme na dvou lžících sádla dorůžova. Doporučoval bych nejdříve orestovat lžičku rajského protlaku a teprve pak přidat maso,“ radí kuchař Ladislav Havlíček z Batelova.

Na maso se nasype sladká paprika, a aby byl guláš pikantní, můžeme přidat lžičku chilli koření.

Maso se dusí přibližně dvacet až třicet minut, a když ochutnáme a zjistíme, že je měkké, vyjmeme je z hrnce. Do šťávy patří ještě dvě věci: „Přidáme tam nakrájené žampiony a okurku na kostičky. Znovu vrátíme maso, lehce podlijeme a ještě chvíli podusíme. Ke konci bych to zalil dvěma lžícemi zakysané smetany,“ říká Ladislav Havlíček.

Když má hovězí Stroganoff šťávy jen trochu, můžeme ho na talíři doplnit opečenými brambory – také na domácím sádle. Ale pokud šťávu z masa naředíte a máte jí více, klidně podávejte s chlebem.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.