Minutkový hovězí guláš Stroganoff
Na Silvestrovské menu můžeme připravit spoustu drobných chodů a postupně je servírovat – vedle chlebíčků, jednohubek, naloženého sýra či domácího uzeného tu máme tip od kuchaře Ladislava Havlíčka z Batelova na minutkový guláš Stroganoff.
Seženeme si velmi kvalitní zadní hovězí maso, které se co nejvíce blíží pravé svíčkové, aby byla příprava co nejkratší. Protože čím světlejší maso – a to platí i pro červené maso hovězí – tím rychleji bude jídlo hotové.
600g hovězího zadního nebo svíčkové
2 cibule
20g sladké mleté papriky
1 lžíci rajského protlaku
50g žampionů
2 kyselé okurky
domácí sádlo
sůl, pepř
2 lžíce zakysané smetany
Nejprve si odblaníme a dobře očistíme, aby zbylo opravdu jen samotné maso. „Nakrájíme si ho na nudličky – čím menší, tím kratší bude tepelná úprava. Oloupeme a nakrájíme si dvě cibule a osmažíme na dvou lžících sádla dorůžova. Doporučoval bych nejdříve orestovat lžičku rajského protlaku a teprve pak přidat maso,“ radí kuchař Ladislav Havlíček z Batelova.
Na maso se nasype sladká paprika, a aby byl guláš pikantní, můžeme přidat lžičku chilli koření.
Maso se dusí přibližně dvacet až třicet minut, a když ochutnáme a zjistíme, že je měkké, vyjmeme je z hrnce. Do šťávy patří ještě dvě věci: „Přidáme tam nakrájené žampiony a okurku na kostičky. Znovu vrátíme maso, lehce podlijeme a ještě chvíli podusíme. Ke konci bych to zalil dvěma lžícemi zakysané smetany,“ říká Ladislav Havlíček.
Když má hovězí Stroganoff šťávy jen trochu, můžeme ho na talíři doplnit opečenými brambory – také na domácím sádle. Ale pokud šťávu z masa naředíte a máte jí více, klidně podávejte s chlebem.
Související
-
Kapří polévka podle Zdenky
Stejně jako dělá každý jinak svůj nejlepší bramborový salát, tak se liší i recepty na kapří polévku.
-
Tatrankové rohlíčky
Do sbírky receptů na vánoční cukroví může docela určitě přibýt i ten dnešní, který mi dala humpolecká cukrářka Bára Lamačová.
-
Balíčky s pstruhem a zeleninou
Druhá polovina prosince bývá ve znamení nákupů spousty jídla na sváteční stůl, pro pohoštění návštěv a dobrot pro celé rodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.