Tatrankové rohlíčky
Do sbírky receptů na vánoční cukroví může docela určitě přibýt i ten dnešní, který mi dala humpolecká cukrářka Bára Lamačová.
- 250 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru
- 1 nastrouhaná tatranka
- 1 vanilkový cukr
- trocha skořice
- citrónová kůra
- Náplň:
- klasický máslový krém
- 3 vejce
- 300 g cukru
- 750 g másla
- panák rumu
Přiznala se, že tatrankové rohlíčky úplně zbožňuje i za syrova. Potřebujeme na ně kovové formičky ve tvaru rohlíčků, a těsto ze čtvrt kila hladké mouky, dvaceti dek másla a deseti dek cukru.
Přistrouháme najemno jednu tatranku, poprášíme skořicí a můžeme přidat i vanilkový cukr. Nebo nemusíme, jak říká Bára: „Ten vanilkový cukr ani nemusí být, poprášíme to trochu skořicí, citrónová kůra třeba z půlky citrónu a já to úplně zbožňuju to těsto. Vytlačuje se to do formiček na rohlíčky a slepuje se to krémem. Máme základní máslový krém, kterým slepujeme úplně všechno,“ říká Bára.
Máslový krém
A jak na máslový krém? Vejce se vyšlehají s cukrem v horké lázni tak, aby se vajíčka nesrazila. Za stálého míchání se hustá hmota zchladí a teprve pak se postupně zašlehává změklé máslo, které má pokojovou teplotu.
Bára Lamačová tímto krémem slepuje upečené a vychladlé tatrankové rohlíčky a nakonec oba jejich konce ještě zdokonalí: „Do krému vždycky rum a ono to hezky voní a my vždycky ty rohy namáčíme do čokolády,“ usmívá se cukrářka.
Takže do těsta tatranku, skořici a citrónovou kůru, do krému rum a slepené rohlíčky z obou stran namočit do čokolády. S tímto cukrovím je sice trochu práce, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Související
-
Medvědí pracny bez kakaa
Medvědí pracny – typické cukroví ve tvaru pracen z ořechového těsta obalené v moučkovém cukru nechybí na většině vánočních stolů.
-
Mrkvová buchta s ořechy
Nestává se mi často, abych po ochutnání nějakého jídla zůstala úplně oněmělá úžasem, jakou dobrotu to právě jím.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.