Tatrankové rohlíčky

Do sbírky receptů na vánoční cukroví může docela určitě přibýt i ten dnešní, který mi dala humpolecká cukrářka Bára Lamačová.

Ingredience
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 nastrouhaná tatranka
  • 1 vanilkový cukr
  • trocha skořice
  • citrónová kůra
  • Náplň:
  • klasický máslový krém
  • 3 vejce
  • 300 g cukru
  • 750 g másla
  • panák rumu

Přiznala se, že tatrankové rohlíčky úplně zbožňuje i za syrova. Potřebujeme na ně kovové formičky ve tvaru rohlíčků, a těsto ze čtvrt kila hladké mouky, dvaceti dek másla a deseti dek cukru.

Přistrouháme najemno jednu tatranku, poprášíme skořicí a můžeme přidat i vanilkový cukr. Nebo nemusíme, jak říká Bára: „Ten vanilkový cukr ani nemusí být, poprášíme to trochu skořicí, citrónová kůra třeba z půlky citrónu a já to úplně zbožňuju to těsto. Vytlačuje se to do formiček na rohlíčky a slepuje se to krémem. Máme základní máslový krém, kterým slepujeme úplně všechno,“ říká Bára.

Máslový krém

A jak na máslový krém? Vejce se vyšlehají s cukrem v horké lázni tak, aby se vajíčka nesrazila. Za stálého míchání se hustá hmota zchladí a teprve pak se postupně zašlehává změklé máslo, které má pokojovou teplotu.

Bára Lamačová tímto krémem slepuje upečené a vychladlé tatrankové rohlíčky a nakonec oba jejich konce ještě zdokonalí: „Do krému vždycky rum a ono to hezky voní a my vždycky ty rohy namáčíme do čokolády,“ usmívá se cukrářka.

Takže do těsta tatranku, skořici a citrónovou kůru, do krému rum a slepené rohlíčky z obou stran namočit do čokolády. S tímto cukrovím je sice trochu práce, ale výsledek rozhodně stojí za to.

autor: dak

Související

  • Medvědí pracny bez kakaa

    Medvědí pracny – typické cukroví ve tvaru pracen z ořechového těsta obalené v moučkovém cukru nechybí na většině vánočních stolů.

  • Mrkvová buchta s ořechy

    Nestává se mi často, abych po ochutnání nějakého jídla zůstala úplně oněmělá úžasem, jakou dobrotu to právě jím.