Balíčky s pstruhem a zeleninou

Druhá polovina prosince bývá ve znamení nákupů spousty jídla na sváteční stůl, pro pohoštění návštěv a dobrot pro celé rodiny.

Ingredience
  • 4 brambory, nakrájené na tenká kolečka
  • 4 filety z pstruha lososovitého
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • citrony
  • 1 lžička nasekaného kopru
  • 2 lžičky mleté uzené papriky
  • sůl, pepř
  • 4-8 brambor
  • mrkev na kolečka
  • hrášek
  • Koprový dresink:
  • Kelímek řeckého jogurtu
  • šťáva z 1 citronu
  • nasekaný čerstvý kopr (nebo naložený v nálevu)
  • pepř

Většina z nás se na Štědrý den chystá na smaženého kapra, ale protože rybu bychom si měli dát mnohem častěji než jednou za rok, chystáme rybí chod i právě teď v době předvánoční.

Objevila jsem šikovný návod, jak si poradit s pstruhem lososovitým, oblíbenou rybou i u našich dětí. Upéct jednotlivé porce v balíčcích.

Čtyři silnější porce pstruha vložíme postupně z obou stran do mísy s marinádou, kterou jsme vyrobili z olivového oleje, špetky uzené mleté papriky, prolisovaného česneku, kopru, soli a pepře. Na každou porci si připravíme polovinu archu pečícího papíru.

Nejprve poklademe na tenká kolečka nakrájenou bramborou nebo batátem, přidáme kolečka mrkve, případně trochu mraženého hrášku. Na zeleninu položíme porci ryby a přikryjeme kolečky citrónu.

Balíčky dobře zabalíme a upečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů asi půl hodiny. Chytré je, že po rozbalení balíčku má každý svou porci před sebou, stačí jen přenést na talíř. Pstruh lososovitý se dá nahradit jakoukoli jinou rybou a při výběru zeleniny či koření se také fantazii meze nekladou.

autor: dak

Související

  • Vylepšený řízek

    Když se zeptáte řezníka, co má k obědu nejraději, co myslíte, že odpoví? Většina odpovědí si bude nejspíš podobná – řízek.

  • Hovězí svíčková Wellington

    Když koupí hovězí svíčkovou český kuchař, pustí se do oblíbené omáčky z kořenové zeleniny.