Kapří polévka podle Zdenky

Stejně jako dělá každý jinak svůj nejlepší bramborový salát, tak se liší i recepty na kapří polévku.

Ingredience
  • 1 kapří hlavu a ořezy
  • 1 cibuli,
  • 1 stroužek česneku,
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 250-300 gramů kořenové zeleniny,
  • 150 gramů másla na osmahnutí
  • 50 gramů hladké mouky

Ten dnešní recept je od nadšené kuchařky Zdenky Palátové z Třebíče a jeho výhodou je, že to je recept klidný, pomalý, zkrátka bez stresu a shonu.

Na vývar potřebujeme kapří hlavu a kostru, kterou důkladně opláchneme, aby v něm sražená krev nedělala neplechu. Když se začne vařit, sbíráme pěnu, aby zůstal čirý, a pak můžeme odpočívat, zatímco vývar probublává na mírném plamenu. Jen do něj přidáme sůl a koření – celý pepř, bobkový list, nové koření, může být i česnek a cibule v celku.

Když je hotový, vývar přecedíme a z hlavy obereme maso, které pak přijde do polévky. Ještě nám ale chybí řádný voňavý základ, tedy nastrouhaná kořenová zelenina a jemně nakrájená cibulka. Osmahneme na másle, zasypeme lžící hladké mouky a zalijeme vývarem, zatím bez masa. Než se zelenina provaří do měkka, můžeme přidat mlíčí a jikry, ale nám doma stačí jen zelenina a maso.

Když je vše hotové, dolijeme zbytek vývaru s masem, dochutíme případně solí a pepřem a chuť podpoříme trochou nastrouhaného muškátového oříšku.

A bez čeho se neobejde kapří polévka? Bez kostiček rohlíků osmahnutých na másle – když kalorie, tak ať to stojí za to. Chceme-li mít talíř svátečně nazdobený, přidáme čerstvou petrželku a lžičku zakysané smetany.

autor: dak

Související

  • Balíčky s pstruhem a zeleninou

    Druhá polovina prosince bývá ve znamení nákupů spousty jídla na sváteční stůl, pro pohoštění návštěv a dobrot pro celé rodiny.

  • Vylepšený řízek

    Když se zeptáte řezníka, co má k obědu nejraději, co myslíte, že odpoví? Většina odpovědí si bude nejspíš podobná – řízek.

  • Polévka z řepy se smetanou a semínky

    Polévka z červené řepy nemusí být vždycky boršč, a to je dobře, protože když se uvaří jinak a ne nakyselo, tak chutná taky.