Kapří polévka podle Zdenky
Stejně jako dělá každý jinak svůj nejlepší bramborový salát, tak se liší i recepty na kapří polévku.
- 1 kapří hlavu a ořezy
- 1 cibuli,
- 1 stroužek česneku,
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 250-300 gramů kořenové zeleniny,
- 150 gramů másla na osmahnutí
- 50 gramů hladké mouky
Ten dnešní recept je od nadšené kuchařky Zdenky Palátové z Třebíče a jeho výhodou je, že to je recept klidný, pomalý, zkrátka bez stresu a shonu.
Na vývar potřebujeme kapří hlavu a kostru, kterou důkladně opláchneme, aby v něm sražená krev nedělala neplechu. Když se začne vařit, sbíráme pěnu, aby zůstal čirý, a pak můžeme odpočívat, zatímco vývar probublává na mírném plamenu. Jen do něj přidáme sůl a koření – celý pepř, bobkový list, nové koření, může být i česnek a cibule v celku.
Když je hotový, vývar přecedíme a z hlavy obereme maso, které pak přijde do polévky. Ještě nám ale chybí řádný voňavý základ, tedy nastrouhaná kořenová zelenina a jemně nakrájená cibulka. Osmahneme na másle, zasypeme lžící hladké mouky a zalijeme vývarem, zatím bez masa. Než se zelenina provaří do měkka, můžeme přidat mlíčí a jikry, ale nám doma stačí jen zelenina a maso.
Když je vše hotové, dolijeme zbytek vývaru s masem, dochutíme případně solí a pepřem a chuť podpoříme trochou nastrouhaného muškátového oříšku.
A bez čeho se neobejde kapří polévka? Bez kostiček rohlíků osmahnutých na másle – když kalorie, tak ať to stojí za to. Chceme-li mít talíř svátečně nazdobený, přidáme čerstvou petrželku a lžičku zakysané smetany.
Související
-
Balíčky s pstruhem a zeleninou
Druhá polovina prosince bývá ve znamení nákupů spousty jídla na sváteční stůl, pro pohoštění návštěv a dobrot pro celé rodiny.
-
Vylepšený řízek
Když se zeptáte řezníka, co má k obědu nejraději, co myslíte, že odpoví? Většina odpovědí si bude nejspíš podobná – řízek.
-
Polévka z řepy se smetanou a semínky
Polévka z červené řepy nemusí být vždycky boršč, a to je dobře, protože když se uvaří jinak a ne nakyselo, tak chutná taky.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.