Martinské rohlíčky

Je čas na tradiční jídla. A ke svátku sv. Martina patří také lahodné plnění rohlíčky. Správně by měly být na svatomartinském stole po vydatné huse, ovšem až nám slehne. Nejsou vůbec složité, zvládne to každý.

500g mouky
375g tuku na pečení/másla
1 smetana ke šlehání
špetka soli

Tuk by se měl do mouky nastrouhat. Potom přidáme šlehačku a sůl a vypracujeme vláčné těsto. Náplně do rohlíčků se dělají podobně jako do buchet – tvarohová, maková, povidlová nebo ořechová. Právě ořechová je velmi jednoduchá.

15 dkg mletých vlašských ořechů
15 dkg moučkového cukru
1 bílek
1 lžíce rumu

Všechno smícháme a náplň je hotová. Mezitím si těsto rozválíme na asi 4 mm vysoké pláty do kruhu. Děti zabavíme tím, že je necháme rádýlkem rozkrojit na 8 (může být i 16) dílů. Na širší stranu každé výseče vložíme lžičkou náplň a zamotáme směrem do středu kruhu do rohlíčku. Poklademe rohlíčky plech a žloutkem, který nám zbyl z ořechové náplně, je všechny potřeme. Pečeme asi 20 minut na 180 stupňů.

Upečené rohlíčky obalíme v moučkovém a vanilkové cukru podobně jako vánoční vanilkové rohlíčky, ale není to nutné. I neobalené totiž chutnají fantasticky.

autor: dak