Martinské rohlíčky
Je čas na tradiční jídla. A ke svátku sv. Martina patří také lahodné plněné rohlíčky. Správně by měly být na svatomartinském stole po vydatné huse, ovšem až nám slehne. Nejsou vůbec složité, zvládne to každý.
- 500g mouky
- 375g tuku na pečení/másla
- 1 smetana ke šlehání
- špetka soli
Tuk by se měl do mouky nastrouhat. Potom přidáme šlehačku a sůl a vypracujeme vláčné těsto. Náplně do rohlíčků se dělají podobně jako do buchet – tvarohová, maková, povidlová nebo ořechová. Právě ořechová je velmi jednoduchá.
- 15 dkg mletých vlašských ořechů
- 15 dkg moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžíce rumu
Všechno smícháme a náplň je hotová. Mezitím si těsto rozválíme na asi 4 mm vysoké pláty do kruhu. Děti zabavíme tím, že je necháme rádýlkem rozkrojit na 8 (může být i 16) dílů. Na širší stranu každé výseče vložíme lžičkou náplň a zamotáme směrem do středu kruhu do rohlíčku. Poklademe rohlíčky plech a žloutkem, který nám zbyl z ořechové náplně, je všechny potřeme. Pečeme asi 20 minut na 180 stupňů.
Upečené rohlíčky obalíme v moučkovém a vanilkové cukru podobně jako vánoční vanilkové rohlíčky, ale není to nutné. I neobalené totiž chutnají fantasticky.
Související
-
Pečená husa
Svatomartinská husa, to je taková pochoutka, že jak začne listopad, už se na ni začínám těšit a plánovat, kdy půjde do trouby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.