Martinské rohlíčky

Je čas na tradiční jídla. A ke svátku sv. Martina patří také lahodné plněné rohlíčky. Správně by měly být na svatomartinském stole po vydatné huse, ovšem až nám slehne. Nejsou vůbec složité, zvládne to každý.

Ingredience
  • 500g mouky
  • 375g tuku na pečení/másla
  • 1 smetana ke šlehání
  • špetka soli

Tuk by se měl do mouky nastrouhat. Potom přidáme šlehačku a sůl a vypracujeme vláčné těsto. Náplně do rohlíčků se dělají podobně jako do buchet – tvarohová, maková, povidlová nebo ořechová. Právě ořechová je velmi jednoduchá.

Ingredience
  • 15 dkg mletých vlašských ořechů
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžíce rumu

Všechno smícháme a náplň je hotová. Mezitím si těsto rozválíme na asi 4 mm vysoké pláty do kruhu. Děti zabavíme tím, že je necháme rádýlkem rozkrojit na 8 (může být i 16) dílů. Na širší stranu každé výseče vložíme lžičkou náplň a zamotáme směrem do středu kruhu do rohlíčku. Poklademe rohlíčky plech a žloutkem, který nám zbyl z ořechové náplně, je všechny potřeme. Pečeme asi 20 minut na 180 stupňů.

Upečené rohlíčky obalíme v moučkovém a vanilkové cukru podobně jako vánoční vanilkové rohlíčky, ale není to nutné. I neobalené totiž chutnají fantasticky.

autor: dak

Související

  • Pečená husa

    Svatomartinská husa, to je taková pochoutka, že jak začne listopad, už se na ni začínám těšit a plánovat, kdy půjde do trouby.