Pečená husa
Svatomartinská husa, to je taková pochoutka, že jak začne listopad, už se na ni začínám těšit a plánovat, kdy půjde do trouby.
Receptů na upečení velkého kusu drůbeže je asi tolik, co kuchařů, ale zase tolik se neliší. Důležitých je několik detailů, o kterých mluvil Pavel Buchta z restaurace U Oskara z Čížkova na Pelhřimovsku. Kromě soli a kmínu je potřeba do pekáče nenakukovat a začít husu péct položenou na prsou.
- 1 husa
- 1 jablko
- sůl
- kmín
„Kachnu i husu pečeme v klasické troubě, kterou má každý doma. Okořeníme, dáváme na 250 stupňů na gril s horkovzduchem podle velikosti a potřeby. Je tedy rozdíl ve váze, my bereme husu střední, kolem čtyř kilogramů, takže pečeme zhruba tři hodiny. Trošku ze začátku podlijeme, ale ty husy bývají tučné, takže se tuk potom vypeče. Zásada je prsama dolů, zádama nahoru,“ směje se Pavel Buchta.
„Otáčíme ji, když uplynou dvě, dvě a půl hodinky času, aby se nám ožehly nahoře i ty prsa. Pak rozstříháme a podáváme.“
Pavel Buchta ještě dodává, že do husy, ale i do kachny vkládají jablko, které pomáhá zbavit typického zápachu větší drůbeže. Než se husa upeče, máme spoustu času nachystat si těsto na domácí kynuté knedlíky, pokrájet a uvařit zelí, a v poledne může být pořádný oběd na stole.
Související
-
Konfitovaná svatomartinská husa
Úpravu zvanou z francouzštiny konfitování, můžeme použít pro jakýkoli druh masa. Šéfkuchaři doporučují nebát se toho ani u svatomartinské husy.
-
Domácí ochucené husí sádlo
Který živočišný tuk je pro nás nejzdravější? Kromě toho rybího obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny ještě husí sádlo.
-
Husí paštika
Chcete mít na stole něco skutečně lahodného, co sami vyrobíte a čím ohromíte na Silvestra návštěvu? Mám pro vás tip, a to od skutečně šikovného kuchaře.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.