Pečená husa
Svatomartinská husa, to je taková pochoutka, že jak začne listopad, už se na ni začínám těšit a plánovat, kdy půjde do trouby.
Receptů na upečení velkého kusu drůbeže je asi tolik, co kuchařů, ale zase tolik se neliší. Důležitých je několik detailů, o kterých mluvil Pavel Buchta z restaurace U Oskara z Čížkova na Pelhřimovsku. Kromě soli a kmínu je potřeba do pekáče nenakukovat a začít husu péct položenou na prsou.
- 1 husa
- 1 jablko
- sůl
- kmín
„Kachnu i husu pečeme v klasické troubě, kterou má každý doma. Okořeníme, dáváme na 250 stupňů na gril s horkovzduchem podle velikosti a potřeby. Je tedy rozdíl ve váze, my bereme husu střední, kolem čtyř kilogramů, takže pečeme zhruba tři hodiny. Trošku ze začátku podlijeme, ale ty husy bývají tučné, takže se tuk potom vypeče. Zásada je prsama dolů, zádama nahoru,“ směje se Pavel Buchta.
„Otáčíme ji, když uplynou dvě, dvě a půl hodinky času, aby se nám ožehly nahoře i ty prsa. Pak rozstříháme a podáváme.“
Pavel Buchta ještě dodává, že do husy, ale i do kachny vkládají jablko, které pomáhá zbavit typického zápachu větší drůbeže. Než se husa upeče, máme spoustu času nachystat si těsto na domácí kynuté knedlíky, pokrájet a uvařit zelí, a v poledne může být pořádný oběd na stole.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka