Lívanečky s tvarůžky

Čím déle jezdím na Mlékárenské dny do Přibyslavi, tím více času trávím u stánku s tvarůžky. Voňavé syrečky existují v nespočetných variantách a dají se použít do mnoha receptů.

S cibulkou, kmínem nebo česnekem, v bramboráku, masové kapse nebo smažené si je dokážu představit velmi snadno. Ale tvarůžky nasladko? Ještě donedávna mě udivovalo, že v Olomouci existuje tvarůžková cukrárna, kde mají k prodeji spousty sladkých dezertů.

Jak se dá kombinovat výrazná vůně a slaná chuť s dezertem? Až letos jsem dostala odpověď – snadno. Zkusila jsem totiž vyrobit lívanečky s tvarůžky uvnitř.

Ingredience
  • 400 g hladké mouky
  • 700 ml mléka
  • špetka soli
  • 20 g kvasnic
  • 2 vejce
  • 300 g tvarůžků

Jak na ně? Začneme klasickým těstem na kynuté lívanečky – kvasnice s vlažným mlékem a trochou cukru vzejdou v kvásek, pak se mouka smíchá se špetkou soli, kváskem a vajíčky a těsto se nechá vykynout. Jen pro pořádek – na 40 deka mouky stačí polovina kvasnic, 2 vajíčka a třistagramové balení tvarůžků.

Těsto po vykynutí vlijeme po troškách do důlků na lívanečníku a doprostřed každého vložíme tvarůžek a zalijeme další trochou těsta, aby byl schovaný, a osmažíme z obou stran.

Hotové voňavé lívanečky na talíři přelijeme javorovým, ovocným nebo čokoládovým sirupem, posypeme cukrem se skořicí a dozdobíme šlehačkou.

autor: dak

Související

  • Marinovaná kuřecí křidélka

    Když si pořídím kuřecí křidélka, většinou je hodím do vývaru, abychom měli dobrou polévku.

  • Nakládaný hermelín

    Znáte to, když vás honí mlsná na něco slaného, s výraznou chutí koření a hledáte v ledničce, co si dát?

  • Špekáčky do trouby

    Nedovedu si představit léto bez špekáčků opečených nad ohněm, ostatně ani pozdní jaro nebo podzimní dny. Špekáček, když je poctivý, chutná skvěle kdykoli.