Lívanečky s tvarůžky

Čím déle jezdím na Mlékárenské dny do Přibyslavi, tím více času trávím u stánku s tvarůžky. Voňavé syrečky existují v nespočetných variantách a dají se použít do mnoha receptů.

S cibulkou, kmínem nebo česnekem, v bramboráku, masové kapse nebo smažené si je dokážu představit velmi snadno. Ale tvarůžky nasladko? Ještě donedávna mě udivovalo, že v Olomouci existuje tvarůžková cukrárna, kde mají k prodeji spousty sladkých dezertů.

Jak se dá kombinovat výrazná vůně a slaná chuť s dezertem? Až letos jsem dostala odpověď – snadno. Zkusila jsem totiž vyrobit lívanečky s tvarůžky uvnitř.

400 g hladké mouky

700 ml mléka

špetka soli

20 g kvasnic

2 vejce

300 g tvarůžků

Jak na ně? Začneme klasickým těstem na kynuté lívanečky – kvasnice s vlažným mlékem a trochou cukru vzejdou v kvásek, pak se mouka smíchá se špetkou soli, kváskem a vajíčky a těsto se nechá vykynout. Jen pro pořádek – na 40 deka mouky stačí polovina kvasnic, 2 vajíčka a třistagramové balení tvarůžků.

Těsto po vykynutí vlijeme po troškách do důlků na lívanečníku a doprostřed každého vložíme tvarůžek a zalijeme další trochou těsta, aby byl schovaný, a osmažíme z obou stran.

Hotové voňavé lívanečky na talíři přelijeme javorovým, ovocným nebo čokoládovým sirupem, posypeme cukrem se skořicí a dozdobíme šlehačkou.