Podmáslové lívance

Když člověka honí mlsná, hodí se mít v zásobě několik receptů na rychlou sladkost. Lívance jsou docela rychle hotové, a navíc mohou být jako hlavní chod.

Ingredience
  • 250 g hladké mouky
  • 500 ml podmáslí
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • Krém:
  • 500 ml jogurtu nebo zakysané smetany
  • 2 lžíce medu
  • 1 citrón – šťáva i kůra

Ale zpátky k receptu – lívance z podmáslí nepotřebují kynutí, protože do čtvrt kila hladké mouky přidáme kypřicí prášek do pečiva, půl lžičky sody a půl lžičky soli, která každém jídlu dokáže zvýraznit chuť, včetně těch sladkých. Do těsta nám bude stačit lžíce cukru.

Teď přidáme půl litru podmáslí a dvě vajíčka a důkladně promícháme.

Necháme několik minut odpočinout a pak se pustíme do smažení na přepuštěném másle nebo rostlinném oleji. Lívanečky tvoříme menší, abychom je mohli naskládat na sebe a proložit vrstvou ochucené zakysané smetany s jogurtem. Na půl litru tohoto krému přidáme pro oslazení dvě lžíce medu.

Chuť krému dodá šťáva a kůra z citrónu. Prošleháme a necháme voňavý krém vychladit, aby držel pohromadě. Proto je lepší udělat si krém buď den předem, nebo jako první věc, když začínáme vařit.

Nakonec můžeme podávat, zdobit a pochutnávat si – podmáslové lívance proložíme krémem a nahoře už pak stačí jen pocukrovat. Kdo má po ruce zásobu ovoce, neudělá chybu, když je nakrájí a k lívancům přidá.

Související

  • Švestkový krambl

    Klasický český ovocný koláč vypadá tak, že má dole na plechu těsto, pak ovoce a nahoře je drobenka.

  • Bábovka s levandulí

    Když se řekne léto v Provence, části Francie známé pro pěstování bylinek, vůni středomořské kuchyně a levandule, představíme si obrovské lány fialových polí s levandulí.