Lívance s karamelem

Některé celosvětové svátky jsou prostě báječné – například dnes je ve světovém kalendáři Pancake day – tedy den lívanců a palačinek.

Je úplně jasné, že u nás doma jej slavit budeme ve velkém. Máme své vyzkoušené recepty na klasické tenké palačinky a v oblibě máme i malé lívanečky s jablky a šlehačkou, ale tentokrát se chystám na novinku, na lívance s ořechy a slaným karamelem.

400g hladké mouky

1 balíček kypřicího prášku

2 lžíce krupicového cukru

1 lžička soli

4 vejce

500ml polotučného mléka

5 lžic másla, rozpuštěného

Nejprve si nachystám těsto čtyřicet deka hladké mouky, prášek do pečiva a půl lžičky soli, 2 lžíce cukru, 4 vajíčka a půl litru mléka. Rozpustíme deset lžic másla a v míse smícháme s mlékem a vajíčky. Mouku se suchými ingrediencemi v druhé míse a pak spojíme mícháním v hladké těsto.

Mezitím se pustíme do karamelu.

150 g másla

100 g třtinového cukru

100 ml sladkého sirupu

cukr moučka dle potřeby

200 ml šlehačky co nejtučnější

hrst vlašských nebo pekanových ořechů opražených nasucho

Patnáct deka másla rozehřejeme v hrnci, přidáme 10 deka třtinového cukru, deci sirupu, třeba datlového a cukr moučku podle potřeby. Na mírném ohni necháme rozpustit, dokud směs nezhoustne. Pak přidáme krabičku smetany ke šlehání a 2 lžičky soli, nejlépe mořské.

Minutku povaříme a odstavíme. Lívance smažíme na oleji dozlatova, přelijeme karamelem a ozdobíme opraženými vlašskými nebo pekanovými ořechy.

autor: dak