Dýňové lívance

Palačinky k večeři žadoní děti každou chvíli. Nejraději mají ty klasické, tenké potřené džemem nebo posypané cukrem se skořicí.

Právě této chuti jsem využila k tomu, abych jim představila palačinky trochu jinak – z dýně, která se velmi hodí na sladká jídla, odrůdy sweet berry, ale využít můžete jakýkoli jiný druh.

Pěstitelka dýní Ivana Vejtasová má další osvědčený dýňový recept.

1 kg dýně

250 g mouky

4 vejce

až 200 g rozinek

nejvýše 200 g cukru

cukr a skořice na posypání

„Palačinky z dýňového těsta jsou výborné, ale nejdou udělat tenké, jsou to vzhledově spíš lívance,“ směje se Ivana Vejtasová. „Používá se pyré zhruba z kila dýně. Oloupat, rozkrájet na kostky, uvařit ve vodě nebo na pařáčku, někdo dýni peče. Vařené či pečené pyré má různou chuť, pečené je lepší. Scedit a rozmixovat na kašičku, tu kaši pak smíchat se čtvrt kilem mouky, se čtyřmi vajíčky, s rozinkami, nebojte se jich použít i dvě stě gramů a cukr podle chuti, maximálně také dvě stě gramu, ale spíš méně,“ doporučuje zkušená kuchařka z dýní.

„Udělá se klasické těstíčko a posype se cukrem se skořicí, které k té dýni patří.“

Lívance z dýňového těsta osmažíme na pánvi a podáváme slazené a kořeněné. Ivana Vejtasová sice mluví hlavně o skořici, ale zároveň dodává, že se s kořením nemusíme bát experimentovat! „Do všech sladkých receptů se používá stejné koření, v Americe je mají už namíchané, ale my si můžeme měnit poměry a zkoušet je kombinovat. Hlavně je to skořice, mletý muškátový oříšek, nové koření, badyán, kardamom a mletý zázvor,“ dodává Ivana Vejtasová.

autor: dak

Související

  • Tatrankové rohlíčky

    Do sbírky receptů na vánoční cukroví může docela určitě přibýt i ten dnešní, který mi dala humpolecká cukrářka Bára Lamačová.

  • Vylepšený řízek

    Když se zeptáte řezníka, co má k obědu nejraději, co myslíte, že odpoví? Většina odpovědí si bude nejspíš podobná – řízek.

  • Polévka z řepy se smetanou a semínky

    Polévka z červené řepy nemusí být vždycky boršč, a to je dobře, protože když se uvaří jinak a ne nakyselo, tak chutná taky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.