Lišky z cisterciácké kuchyně

Nastudovat si, jak se vařilo ve středověku, se dá například z kuchařky řádu cisterciáků. Tento řád založil žďárský klášter a dlouho zde sídlil a spravoval k němu přilehlé hospodářství. Z těch dob se dochovaly recepty, které nastudoval kuchař Jan Novák a také je vyzkoušel.

Zjistil přitom mimo jiné, že ve středověku se v jídle mísily chutě sladké a kyselé, nebo že se jídla hojně kořenila dovozeným exotickým kořením. Pokud si je kuchař mohl dovolit.

Ingredience
  • miska čerstvých lišek
  • kurkuma
  • zázvor
  • muškátový květ
  • smetana
  • citrónová šťáva
  • sůl, pepř
  • chléb k podávání

Co bylo ovšem u nás vždy zadarmo, byly houby. K velmi oblíbeným druhům patřily už ve středověké kuchyni jasně oranžové chutné lišky. A v jaké úpravě?

"Lišky jsme si orestovali na másle, samozřejmě sůl, pepř, bylinky, které se používaly hodně často v tom středověku, v tom 17. století – kurkuma zázvor, trošku muškátového květu, zakápli jsme to citrónem, pak jsme tam přidali po orestování a provaření trochu smetany na zhoustnutí a doporučuji k tomu nějaký farmářský chléb."

Jednoduché jídlo s pro nás možná trochu neobvyklou kombinací koření s houbami a smetanou. Možná by nás ani nenapadlo, že tento současně znějící recept pochází z kuchyně řádu cisterciáků. Za vyzkoušení ale rozhodně stojí.

autor: dak

Související

  • Houby s balzamikovým glazé

    Podzim je letos nádherný a vydařený a houby rostou i teď v říjnu. A to je skvělé, protože s houbami v kuchyni můžeme pořád zkoušet nové věci.

  • Zapečené houby se šunkou a vajíčkem

    Sláva, už rostou. Když jdu z lesa s plným košíkem, potkávám další nadšeně se usmívající houbaře s podobnou nadílkou. Letošní rok začal být k houbařům milosrdný.

  • Houby s bylinkami

    V lese je krásně a kdo má letos štěstí nebo zná dobrá místa, donese si i v tento suchý rok domů úrodu hub. Právě pro milovníky lesa a sběratele hub máme připravený ...