Lišky z cisterciácké kuchyně
Nastudovat si, jak se vařilo ve středověku, se dá například z kuchařky řádu cisterciáků. Tento řád založil žďárský klášter a dlouho zde sídlil a spravoval k němu přilehlé hospodářství. Z těch dob se dochovaly recepty, které nastudoval kuchař Jan Novák a také je vyzkoušel.
Zjistil přitom mimo jiné, že ve středověku se v jídle mísily chutě sladké a kyselé, nebo že se jídla hojně kořenila dovozeným exotickým kořením. Pokud si je kuchař mohl dovolit.
- miska čerstvých lišek
- kurkuma
- zázvor
- muškátový květ
- smetana
- citrónová šťáva
- sůl, pepř
- chléb k podávání
Co bylo ovšem u nás vždy zadarmo, byly houby. K velmi oblíbeným druhům patřily už ve středověké kuchyni jasně oranžové chutné lišky. A v jaké úpravě?
"Lišky jsme si orestovali na másle, samozřejmě sůl, pepř, bylinky, které se používaly hodně často v tom středověku, v tom 17. století – kurkuma zázvor, trošku muškátového květu, zakápli jsme to citrónem, pak jsme tam přidali po orestování a provaření trochu smetany na zhoustnutí a doporučuji k tomu nějaký farmářský chléb."
Jednoduché jídlo s pro nás možná trochu neobvyklou kombinací koření s houbami a smetanou. Možná by nás ani nenapadlo, že tento současně znějící recept pochází z kuchyně řádu cisterciáků. Za vyzkoušení ale rozhodně stojí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.