Zapečené houby se šunkou a vajíčkem
Sláva, už rostou. Když jdu z lesa s plným košíkem, potkávám další nadšeně se usmívající houbaře s podobnou nadílkou. Letošní rok začal být k houbařům milosrdný.
Houbaření je česká vášeň, o tom není pochyb. Tak mi připadá, že dávat někomu návod, jak houby zpracovat a co z nich vařit, je tak trochu nošení dříví do lesa. Ale pár dobře míněných rad snad neuškodí.
Když si z lesa houby přineseme, měli bychom je zpracovat co nejrychleji, zvlášť pokud máme mezi úlovky i měkčí druhy. Zpracovat houby znamená vrhnout se na ně s nožíkem – očistit je, nakrájet, položit na papír a strčit do ledničky nebo na nějaké suché chladné místo, třeba do nevytápěné spíže.
Nikdy je nedávejte do sáčku z plastu nebo mikrotenu. Měkké houby raději použijte hned, tvrdé druhy vydrží asi dva dny. Co nespotřebujeme hned, nakrájíme na sušení nebo zamrazíme. A s tím okamžitým snědením je to u nás doma jednoduché – první, co jde vždycky na talíř, je smaženice. Vajíčka s houbami se ale dají kombinovat i jinak.
5 větších hlav hub
5 - 8 plátků šunky s vysokým obsahem masa
5 vajec
Sádlo
Sůl, pepř
Zapékací nádobu si vymastíme, dno poklademe středními až většími houbami hlavičkami dolů, osolíme a lehce opepříme. Dáme na 15 minut zapéct a pak mezi hlavičky položíme plátky šunky a rozklepneme vajíčka. Za dalších deset minut je hotovo a houbová dobrota bude s čerstvým chlebem na stole.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.