Kuřecí supreme s kořenovou zeleninou

Dejme si kuře! K němu restovanou kořenovou zeleninu a bramborovou kaši. Když se kuřecí prsíčka nechají s prsní kostí a kůží nahoře, říká se jim v gastronomii supreme.​

Ingredience
  • Kuřecí prsa
  • Mrkev
  • Petržel
  • Kousek celeru
  • Sůl
  • Olivový olej
  • Bylinky podle chuti

V této kombinaci jsme kuře ještě nezkoušeli, a tak se do něj pusťme. Kuchař Jan Háha z restaurace Na Louce v Novém Veselí nám poradí, a také vysvětlí, co vlastně obsahuje vznešený název kuřecí supreme.

„Kuře supreme, to je prostě kuřecí prso i s tou kostičkou a s kůží. Rozbourá se to z celého kuřete, vyřízne se a nechá se k tomu prsu křídlo, ale ne celé, ta letka jde pryč.“  Připravuje se na dobře rozehřáté pánvi nebo na grilu vždy kůží dolů na trošce olivového oleje, k dochucení stačí sůl a pepř. Aby maso kolem kosti nezůstalo syrové, dopeče se kuře supreme v troubě, stačí mu 15 minut.“

Kořenová zelenina se normálně vaří ve vodě, ale my si ji dnes vyzkoušíme podle rady Honzy Háhy upravit v páře a potom ještě na pánvi. „Kořenovou zeleninu nejdříve povařím, nejlépe na páře a dochutím solí a olivovým olejem, k tomu nějaká bylinka. A zprudka ji orestuju na pánvi, zatímco je kuře v troubě,“ popisuje kuchař.

A jako přílohu můžeme kromě restované kořenové zeleniny podávat s bramborovou kaší.

autor: dak

Související

  • Těstoviny s panenkou a hříbky

    Prý jsme ve zpracovávání hub v kuchyni jedineční na celém světě. S trochou hrdosti na tento náš národní um se pokaždé pouštím do úpravy vlastnoručně nasbíraných hříbků.

  • Jablkovec od Svojanova

    Jablka zrají a brzy jich budeme mít ve sklepě spousty. Zkusme si připomenout recept na hlavní jídlo, které se dřív jedlo v okolí Svojanova a říkalo se mu jablkovec.