Kuřecí supreme s kořenovou zeleninou
Dejme si kuře! K němu restovanou kořenovou zeleninu a bramborovou kaši. Když se kuřecí prsíčka nechají s prsní kostí a kůží nahoře, říká se jim v gastronomii supreme.
- Kuřecí prsa
- Mrkev
- Petržel
- Kousek celeru
- Sůl
- Olivový olej
- Bylinky podle chuti
V této kombinaci jsme kuře ještě nezkoušeli, a tak se do něj pusťme. Kuchař Jan Háha z restaurace Na Louce v Novém Veselí nám poradí, a také vysvětlí, co vlastně obsahuje vznešený název kuřecí supreme.
„Kuře supreme, to je prostě kuřecí prso i s tou kostičkou a s kůží. Rozbourá se to z celého kuřete, vyřízne se a nechá se k tomu prsu křídlo, ale ne celé, ta letka jde pryč.“ Připravuje se na dobře rozehřáté pánvi nebo na grilu vždy kůží dolů na trošce olivového oleje, k dochucení stačí sůl a pepř. Aby maso kolem kosti nezůstalo syrové, dopeče se kuře supreme v troubě, stačí mu 15 minut.“
Kořenová zelenina se normálně vaří ve vodě, ale my si ji dnes vyzkoušíme podle rady Honzy Háhy upravit v páře a potom ještě na pánvi. „Kořenovou zeleninu nejdříve povařím, nejlépe na páře a dochutím solí a olivovým olejem, k tomu nějaká bylinka. A zprudka ji orestuju na pánvi, zatímco je kuře v troubě,“ popisuje kuchař.
A jako přílohu můžeme kromě restované kořenové zeleniny podávat s bramborovou kaší.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka