Jablkovec od Svojanova

Jablka zrají a brzy jich budeme mít ve sklepě spousty. Zkusme si připomenout recept na hlavní jídlo, které se dřív jedlo v okolí Svojanova a říkalo se mu jablkovec.

Ingredience
  • 400 g vařených brambor
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • mléko
  • cukr  - hrubý krystal
  • skořice

Budeme potřebovat brambory uvařené ve slupce, a jak dodává paní Marie Šourková, ani nemusejí být vařené čerstvě. „Nejlepší je, když jdou vařené den předem. Nastrouhají se na jemno na jemném struhadle, a přidá se mléko, hladká mouka a jedno vajíčko a udělá se hustota asi tak jako na lívancové těsto, jen o malinko hustší. Vymaže se pekáč, těsto se do něho naleje a nakrájejí jablíčka. Když jsou menší, tak na čtvrtky, když jsou větší, tak na osminky. Nakladou se to na těsto a posypou se co nejhrubším krystalem a skořicí. Pak se dá jablkovec zapéct.“

Do těsta z brambor, mouky, mléka a vejce se přidává i špetka cukru, aby jablkovci přidal na chuti. A pokud si myslíte, že díky cukru a skořici půjde o sladký dezert, tak to není úplně pravda. „Není to buchta, dává se to jako hlavní jídlo. Když se to těsto udělá hustší, tak se to dá nakrájet na čtverce a z pekáče vyndat, ale dřív se to jedlo, škrábalo se to lžícemi přímo z pekáče. Dneska už tak hrubý krystal nedělají, ale když je co nejhrubší, tak on nahoře při pečení zkaramelizuje a dodá jablkovci tu správnou chuť. Na podzim, když dozrají švestky, můžou se jablka nahradit švestkami a postup zůstává stejný, i s krystalem a skořicí,“ doporučuje paní Marie.

V běžných receptech na jablkovec brambory nenajdeme a taky se většinou jedná o moučníky, ale tohle zapečené jídlo, ani sladké ani slané, jen prostě velmi dobré, rozhodně stojí za vyzkoušení.

autor: dak

Související

  • Podmáslové lívance

    Když člověka honí mlsná, hodí se mít v zásobě několik receptů na rychlou sladkost. Lívance jsou docela rychle hotové, a navíc mohou být jako hlavní chod.

  • Švestkový krambl

    Klasický český ovocný koláč vypadá tak, že má dole na plechu těsto, pak ovoce a nahoře je drobenka.