Teplý čočkový salát k obědu i k večeři

Největší audioportál na českém internetu

Čočkový salát | Foto: Fotobanka Freeimages

Teplý čočkový salát

Na některá jídla se vyplatí myslet den předem – platí to pro luštěninové saláty, které potřebují přípravu. Pak už ale stačí jen krájet, míchat, ochutit a jíst.

Dnešní tip mám od Evy Stelly Wasserbauerové, která chystá inspirace k vaření pro žďárský obchod Bezobalík: „Teplý čočkový salát slouží nejenom jako příloha k obědu, ale i jako skvělá večeře. Uvařím si hnědou čočku, hněda anebo zelená francouzská, je to jedno, používám obě, vaří se úplně stejně.“

Ingredience
  • vařená čočka (hnědá nebo zelená)
  • vařená vejce
  • slanina (nebo celerové škvarky)
  • pórek
  • ředkvičky
  • řapíkatý celer
  • sušená rajčata
  • polníček
  • zakysaná smetana
  • olivy
  • sůl, pepř

„Den předem namočit do vody, tu vodu před vařením nezapomenu slít, naliju novou vodu, vařím čočku zhruba 20 až 25 minut. Přidám k teplé čočce uvařený nakrájený čerstvý pórek, dám tam 3 stonky oloupaného řapíkatého celeru na měsíčky. Když mám ředkvičky, přidám tam nakrájené ředkvičky. Velmi dobře chutná čočkový salát v kombinaci s další bílkovinou, jako je vařené vajíčko. Zdobím to polníčkem, salátem, skvělá jsou do toho sušená rajčata nakrájená.“

„Potom jako takový bonus navíc, když mám víc času, tak si nakrájím na malé kostičky zhruba 1x1 cm celer a ten si osmažím na oleji a udělám z toho takzvané celerové škvarky. Je to taková vegetariánská varianta, když si tam nechcete přidat slaninu, ale samozřejmě pokud jíte maso, tak je to dokonalé se slaninou. Aby to byla odlehčenější verze, tak tam dávám zakysanou smetanu. Když mám třeba zelené nebo černé olivy, přidám tam pro kyselost, chuť, smíchám všechno, nezapomenu to osolit, opepřit a mám skvělý, teplý čočkový salát.“

autor: dak

Související

  • Marinovaný bůček

    Bůček je typ vepřového masa, které bývá hodně prorostlé, ale právě to je pro některé strávníky velmi přitažlivé.

  • Cibulový džem

    Bez cibule se neobejde žádné jídlo, polévky, omáčky guláše, saláty, prostě nic. Ale aby cibule hrála hlavní roli v nějakém receptu, to se tak často nestává!

  • Banánové lívanečky z kefíru

    Lívanečky jsou známé jako jedna z nejoblíbenějších snídaní – většinou na cestách, v hotelích a penzionech. U nás doma je děláme jako sladký oběd.