Kuře s rajčaty a mascarpone

I když jsou letní jídla nejlepší lehká a rychlá, stejně se někdy nevyhneme zapnutí trouby nebo sporáku.

Přesně jako u následujícího receptu, kdy si upečeme kuřecí stehna a zkombinujeme je s rajčaty a italským sýrem mascarpone.

Ingredience
  • 4 kuřecí stehna
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • špetka chilli
  • olivový olej
  • 2 plechovky konzervovaných rajčat
  • 1 bobkový list
  • 4 lžíce (asi 80 g) mascarpone
  • hrst lístků bazalky

Budeme zapékat v nádobě, kterou předtím dáme na sporák, takže nejlepší je litinový hrnec s poklicí nebo pánev vhodná do trouby. Tu si předehřejeme na 180 °C a mezitím si stehna nasolíme a vložíme do hrnce nebo pánve. Opečeme je ze všech stran na olivovém oleji dozlatova a vyjmeme ven.

Pak do stejné nádoby vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli a dva prolisované stroužky česneku, špetku chilli a orestujeme, dokud cibule nezesklovatí. Otevřeme si dvě konzervy rajčat, protože ta už jsou oloupaná a změklá, takže nám to ušetří práci, ostatně Italové je používají v jednom kuse. Zalijeme zeleninu v hrnci, přidáme sůl a bobkový list a čtvrt hodinky povaříme.

Pak nahoru vložíme kuřecí stehna a pečeme v troubě necelou hodinku. Omáčka by se měla krásně zahustit, takže nakonec už ji stačí jen zjemnit čtyřmi lžícemi vrchovatými lžícemi mascarpone.

Nakrájíme si hrst bazalkových listů a vmícháme do omáčky. Takto upravené kuře je výborné s italskými nočky, ale nevadí mu ani těstoviny nebo rýže. Pokaždé nás přenese přímo do Itálie.

autor: dak

Související

  • Těstovinový salát

    Pro teplejší dny stačí k obědu jen něco lehkého, a co může být lehčího než salát. Abychom se ale aspoň trošku najedli, uděláme si ho s těstovinami, které nás zasytí.

  • Daňčí kýta s houbovou omáčkou

    Kvalitní zvěřina se dělá úplně sama, maso je vždy výrazné, chutné a aromatické. Rozdíl je ovšem v tom, jak se jednotlivé druhy jídel připravují.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.