Těstovinový salát
Pro teplejší dny stačí k obědu jen něco lehkého, a co může být lehčího než salát. Abychom se ale aspoň trošku najedli, uděláme si ho s těstovinami, které nás zasytí.
Ostatně, v jižních zemích, podle nichž v létě tak rádi vaříme, je to běžný pokrm.
- 250 g těstoviny
- 1 větší rajče
- 10 sušených rajčat v oleji
- hrst kuliček zeleného hrášku (můžeme nahradit sladkou kukuřicí)
- olivový olej
- 1 lžička vinného nebo jablečného octa
- 1 stroužek česneku
- bylinky – bazalka, tymián, oregano
- 80–100 g šunky prosciutto
- sůl, pepř
Zatímco se nám těstoviny vaří ve velkém množství osolené vody, na deset deka počítejme litr vody a kapku oleje, připravíme si zeleninu.
Velké rajče nakrájíme a smícháme s pokrájenými nebo rozmixovanými sušenými rajčaty. Přidáme olivový olej, lžičku vinného nebo jablečného octa, stroužek česneku a čerstvé bylinky. K těstovinám a rajčatům nejlépe chutná bazalka, s tymiánem a oreganem, ale dá se nahradit i petrželkou.
Ve velké salátové míse smícháme scezené těstoviny se zeleninou a zálivkou a můžeme přidat čerstvý hrášek nebo konzervovanou kukuřici.
Tu nejdůležitější ingredienci přidáme na závěr – deset deka pršutu, tedy italské šunky. Promícháme, zasypeme sýrem a můžeme podávat. Ideální lehčí oběd nebo letní večeře je připravená za pár minut.
Související
-
Salát s grilovaným sýrem
Příjemné teplé letní počasí navádí k lehčím obědům i večeřím, které jsou plné salátu a zeleniny. Výhodou je u nich taky snadná a rychlá příprava a méně kalorií.
-
Pampelišková limonáda
Že je velká spousta květin kolem nás jedlých, o tom už jsme mluvili. Pojídali jsme sedmikrásky, smažili šalvějové i kopřivové listy, zdobili jsme různými květy saláty.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka