Těstovinový salát
Pro teplejší dny stačí k obědu jen něco lehkého, a co může být lehčího než salát. Abychom se ale aspoň trošku najedli, uděláme si ho s těstovinami, které nás zasytí.
Ostatně, v jižních zemích, podle nichž v létě tak rádi vaříme, je to běžný pokrm.
- 250 g těstoviny
- 1 větší rajče
- 10 sušených rajčat v oleji
- hrst kuliček zeleného hrášku (můžeme nahradit sladkou kukuřicí)
- olivový olej
- 1 lžička vinného nebo jablečného octa
- 1 stroužek česneku
- bylinky – bazalka, tymián, oregano
- 80–100 g šunky prosciutto
- sůl, pepř
Zatímco se nám těstoviny vaří ve velkém množství osolené vody, na deset deka počítejme litr vody a kapku oleje, připravíme si zeleninu.
Velké rajče nakrájíme a smícháme s pokrájenými nebo rozmixovanými sušenými rajčaty. Přidáme olivový olej, lžičku vinného nebo jablečného octa, stroužek česneku a čerstvé bylinky. K těstovinám a rajčatům nejlépe chutná bazalka, s tymiánem a oreganem, ale dá se nahradit i petrželkou.
Ve velké salátové míse smícháme scezené těstoviny se zeleninou a zálivkou a můžeme přidat čerstvý hrášek nebo konzervovanou kukuřici.
Tu nejdůležitější ingredienci přidáme na závěr – deset deka pršutu, tedy italské šunky. Promícháme, zasypeme sýrem a můžeme podávat. Ideální lehčí oběd nebo letní večeře je připravená za pár minut.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.