Těstovinový salát

Pro teplejší dny stačí k obědu jen něco lehkého, a co může být lehčího než salát. Abychom se ale aspoň trošku najedli, uděláme si ho s těstovinami, které nás zasytí.

Ostatně, v jižních zemích, podle nichž v létě tak rádi vaříme, je to běžný pokrm.

Ingredience
  • 250 g těstoviny
  • 1 větší rajče
  • 10 sušených rajčat v oleji
  • hrst kuliček zeleného hrášku (můžeme nahradit sladkou kukuřicí)
  • olivový olej
  • 1 lžička vinného nebo jablečného octa
  • 1 stroužek česneku
  • bylinky – bazalka, tymián, oregano
  • 80–100 g šunky prosciutto
  • sůl, pepř

Zatímco se nám těstoviny vaří ve velkém množství osolené vody, na deset deka počítejme litr vody a kapku oleje, připravíme si zeleninu.

Velké rajče nakrájíme a smícháme s pokrájenými nebo rozmixovanými sušenými rajčaty. Přidáme olivový olej, lžičku vinného nebo jablečného octa, stroužek česneku a čerstvé bylinky. K těstovinám a rajčatům nejlépe chutná bazalka, s tymiánem a oreganem, ale dá se nahradit i petrželkou.

Ve velké salátové míse smícháme scezené těstoviny se zeleninou a zálivkou a můžeme přidat čerstvý hrášek nebo konzervovanou kukuřici.

Tu nejdůležitější ingredienci přidáme na závěr – deset deka pršutu, tedy italské šunky. Promícháme, zasypeme sýrem a můžeme podávat. Ideální lehčí oběd nebo letní večeře je připravená za pár minut.

autor: dak

Související

  • Salát s grilovaným sýrem

    Příjemné teplé letní počasí navádí k lehčím obědům i večeřím, které jsou plné salátu a zeleniny. Výhodou je u nich taky snadná a rychlá příprava a méně kalorií.

  • Pampelišková limonáda

    Že je velká spousta květin kolem nás jedlých, o tom už jsme mluvili. Pojídali jsme sedmikrásky, smažili šalvějové i kopřivové listy, zdobili jsme různými květy saláty.