Daňčí kýta s houbovou omáčkou

Kvalitní zvěřina se dělá úplně sama, maso je vždy výrazné, chutné a aromatické. Rozdíl je ovšem v tom, jak se jednotlivé druhy jídel připravují.

Takzvané hotovky je potřeba důkladně okořenit jalovcem, bobkovým listem, celým pepřem, tymiánem a podobně. Rozdíl je, pokud jde o takzvané minutky, těm koření příliš nesluší.

Mladý kus

Proto, když máme kýtu z mladého daňka, je oběd za chviličku, ovšem pozor, předtím se musí nechat dva dny odležet.

Je-li maso starší, pak je potřeba je před úpravou naložit do láku, ale jak vysvětluje kuchařka Marcela Červenková z Balonového hotelu v Radešíně, když je zvěřina z mladého zvířete, stačí sůl a pepř: „Když je to dobré, kvalitní maso a mladý kus, tak to není potřeba. Na daňčí kýtu potřebujeme jen sůl a pepř, je naložená dva dny a pak stačí na grilu pět minut a je hotovo.“

Čerstvé houby

Ke daňčí kýtě je dobré, když máme čerstvě nasbírané houby. Pokud ovšem není sezóna, tak mohou být i mražené. Z nich uděláme vynikající omáčku, která maso doplní, říká kuchařka: „Na cibulku dáme čerstvé houby – praváky, suchohřiby, a podobně, opražíme, přidáme sůl a kmín, zředíme mlékem s rozmíchanou hladkou moukou a povaříme. Na závěr zjemníme smetanou.“

Přestože je omáčka jednoduchá a rychlá, začneme s ní, protože se přece jen chvíli na sporáku redukuje, zatímco maso je, jak jsme slyšeli, na grilu nebo kamenném plátu hotové velmi rychle. Podáváme s knedlíkem, chlebem nebo špeclemi.

autor: dak

Související

  • Myslivecké špecle

    Přílohy se často opakují stále dokola, a když člověk narazí na něco nového, tak se rád přiučí.

  • Pečená vepřová panenka

    Vepřová panenská svíčková je tak vynikající kousek masa, že jí stačí jen velice krátká příprava. To je jedna výhoda, a ta druhá je, že se na ní nedá téměř nic zkazit.