Kuře na cuketách
Kuřecí maso už jsme pekli na zelenině, na dýni i na kysaném zelí a dnes se pustíme do kuřete na cuketách! Tento oběd vystačí pro celou rodinu a pochutnají si všichni.
Budeme potřebovat celé kuře, dvě cukety, svůj oblíbený sýr, stačí deset deka, smetanu, ořechy, máslo a koření.
- 1 celé kuře
- 2 střední cukety
- 100 g tvrdého sýru
- 2 stroužky česneku
- 1 smetana na vaření
- hrst vlašských ořechů
- máslo
- sůl, pepř
Pokud vám zbude hromada kuřecího masa z předchozího vaření nebo pečení, máme to bez práce – prostě použijeme obrané kousky kuřete. Pokud ne, upečeme kuře klasicky v troubě doměkka. Poté vykostíme a maso nakrájíme.
Na pánvi si rozpálíme kousek másla a na něm osmahneme kolečka cuket. Někdo cuketu loupe, já jen omývám a nechám slupku, protože je měkká a ničemu nevadí. Cuketu osolíme a opepříme, prolisujeme k ní dva stroužky česneku a kelímek smetany na vaření.
Prohřátou směs přendáme do vymazaného pekáčku na dno. Na ni přidáme maso a nastrouháme sýr. Vynikající chuť jídlu dodá hrst vlašských ořechů, které si nasucho opražíme na pánvi, přidáme do pekáčku a všechno dohromady zapečeme asi čtvrt hodiny na 180 stupňů.
Komu na místo přílohy stačí zelenina ve smetaně a sýru, může takto upravené kuře k obědu nebo večeři podávat samotné, kdo má velký hlad, přidá k němu brambory nebo rýži.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.