Kuře na cuketách

Kuřecí maso už jsme pekli na zelenině, na dýni i na kysaném zelí a dnes se pustíme do kuřete na cuketách! Tento oběd vystačí pro celou rodinu a pochutnají si všichni.

Budeme potřebovat celé kuře, dvě cukety, svůj oblíbený sýr, stačí deset deka, smetanu, ořechy, máslo a koření.

Ingredience
  • 1 celé kuře
  • 2 střední cukety
  • 100 g tvrdého sýru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 smetana na vaření
  • hrst vlašských ořechů
  • máslo
  • sůl, pepř

Pokud vám zbude hromada kuřecího masa z předchozího vaření nebo pečení, máme to bez práce – prostě použijeme obrané kousky kuřete. Pokud ne, upečeme kuře klasicky v troubě doměkka. Poté vykostíme a maso nakrájíme.

Na pánvi si rozpálíme kousek másla a na něm osmahneme kolečka cuket. Někdo cuketu loupe, já jen omývám a nechám slupku, protože je měkká a ničemu nevadí. Cuketu osolíme a opepříme, prolisujeme k ní dva stroužky česneku a kelímek smetany na vaření.

Prohřátou směs přendáme do vymazaného pekáčku na dno. Na ni přidáme maso a nastrouháme sýr. Vynikající chuť jídlu dodá hrst vlašských ořechů, které si nasucho opražíme na pánvi, přidáme do pekáčku a všechno dohromady zapečeme asi čtvrt hodiny na 180 stupňů.

Komu na místo přílohy stačí zelenina ve smetaně a sýru, může takto upravené kuře k obědu nebo večeři podávat samotné, kdo má velký hlad, přidá k němu brambory nebo rýži.

autor: dak

Související

  • Tvarohové knedlíky s ovocem

    Venku je pořád tmavo a chladno a určitě se nám všem stýská po létě. Jednou z možností, jak si léto připomenout, je dát si nějaké typické letní jídlo.

  • Jáhlová žemlovka

    Žemlovku nedělám, protože ji u nás doma nikdo nechce, ovšem staročeský jahelník se švestkami, to je jiná, tuhle dobrotu neodmítne nikdo.

  • Ředkvičkový salát s brambory

    Nejhorší únava je jarní únava ta u mě rozhodně nepřichází na jaře, ale v době, kdy se na jaro pořád ještě těšíme, ale tělo už je po zimě úplně vyřízené a bez energie.